ANNONS

Kontor tar över och tystar Östermalm

Tomas Zhou drev Pure.
Tomas Zhou har de senaste åren drivit nattklubben Pure.
Kultklubbar som stänger, livescener som tvingas bort och jazzjam som tystas av grannar. Utvecklingen för innerstans nattliv har fått många att ställa sig frågan: Håller stan på att tystna?
ANNONS

Lokalerna på Birger Jarlsgatan 29 har huserat nattklubbar sedan Alexandra’s sista år på 80-talet, senast nattklubben Pure. Nyligen offentliggjordes att klubben ska stänga för att bli restaurang.

– Efterfrågan och utbud som man brukar säga. Kontoren blir fler och marknaden för restaurang och bar blomstrar just nu i Stockholm. Därför väljer många att bomma igen, säger Tomas Zhou som drivit Pure de senaste åren.

Han har sett många klubbar och livescener möta samma öde de senaste åren. Även om han förstår vad som ligger bakom sörjer han utvecklingen.

– Lönsamhet och pengar går före det kreativa, säger han.

Klagomål stängde Musikaliska

När Musikaliska gård drog igång på Musikaliskas innergård på Nybrokajen var det många som jublade över tillskottet. Men konceptet höll bara i två år. Under sommaren fick klubben hålla stängt på grund av renoveringar.

Nu ser det ut som att klubben är hotad även nästa år. Klagomål från närliggande kontor och hyresgäster har fått fastighetsägarna Statens Fastighetsverk att tveka.

– Det är otroligt synd att man tog bort en del av Stockholms uteliv. Musikaliska gård blev en institution som samlade stockholmare som normalt sett inte går ut på sommaren, säger Charlie Lindström, en av klubbarrangörerna.

Damon Rasti, krögare i Vasastan och aktivist, kämpar för att innerstan ska leva. Foto: Pekka Pääkkö

ANNONS

”Stockholm står inför ett vägval”

Exemplen på nöjesetablissemang som flyttat eller stängt det senaste året är många. Stureplansklubben Ambassadeur, vars lokaler huserat nattklubbar i över 70 år, har stängt för att bli kontor. Marie Laveau ska bli restaurang och på Kungsholmen ryker klubblokalerna på Fleminggatan. Lägg där till nöjesinstitutionerna Debaser Medis och Göta Källare.

Utvecklingen har fått diskussionen om innerstans klubb- och scendöd att blossa upp igen.

– Stockholm står inför ett vägval. Kulturpolitiken måste tillåta ett nöjesliv i innerstan för att Stockholm ska kunna bli en internationell stad. Annars får vi bestämma oss för att vi är en småstad där folk går och lägger oss vid klockan tolv på natten, säger Damon Rasti, krogägare och aktivist.

Han är en av många krögare i innerstan som tröttnat på utvecklingen.

– I dag tillåts en granne diktera nöjeslivet för tusentals andra. Om du vill ha det tyst, flytta till Täby.

Andy Fite kämpar för ett aktivt nöjesliv

Nattlivet flyttar ut från innerstan

Samtidigt som innerstan förlorat flera scener har områden som Nobelberget, Globen och Slakthusområdet börjat blomstra. En av de som valt att blicka utanför stan är Familjen Ahlbom. Deras två senaste klubbar ligger i Globenområdet.

– Nattlivet flyttar på sig, det är definitivt en trend. Men att lägga klubbar utanför stan är ingen garanti. Det kommer att byggas bostäder även där, säger Marting ”Miss Inga” Johansson, creative director på Ahlbom.

Nattborgmästare är ett viktigt steg för en mer levande stad

Låter det deppigt? Lugn, det finns ljusglimtar. Nyligen presenterades planer på en ny jätteklubb på Södermalm för 500 gäster och på restaurang Carousel vid Operan satsas det på jazzspelningar. I höst utses dessutom Stockholms första nattborgmästare, som ska koppla samman nattlivet med stadens politiker.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Nattlivets betydelse för en levande stad är självklart stor. Att Stockholms stad tillsammans med klubbarrangörer och andra som fyller natten med liv etablerar en Nattborgmästare är ett viktigt steg för en mer levande stad under dygnets alla timmar, säger han.

Han såg U2:s första spelning i Stockholm

Fakta

Så mycket får det låta

Det krävs inte mycket för att en spelning ska räknas som otillåten. Gränsen för störande ljud i en bostad är 25 decibel- motsvarande ljudet från en susande skog eller kvittrande fåglar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.