ANNONS

Kontorsbygge gör deras gård och lägenheter mörkare

Vasastan. Påbyggnad av huset mitt emot gården kommer att minska solljuset på gården och i lägenheterna. Bostadrättsföreningen Törnet 4 (på Tegnérgatan 17-Döbelnsgatan 23) protesterar. Vi träffar de boende. Från vänster: ordföranden Ingrid Widebäck Per-Arne Kreitz, Anna Brown, Pia Erixon och Anders Wigg.
Ingrid Widebäck Per-Arne Kreitz, Anna Brown, Pia Erixon och Anders Wigg vill kunna njuta av sin innergård även i framtiden.
Ett kontorsbygge på Rosengatan väcker starka protester.
Bygget skuggar två innergårdar och gör lägenheterna mörkare.
– Vi känner oss minst sagt nonchalerade. Det är som om vi inte finns, säger Ingrid Widebäck.
ANNONS

Det är tidig förmiddag och solen har just börjat leta sig ner mot innergården hos bostadsrättsföreningen Törnet 4, i hörnet Tegnergatan/Döbelnsgatan. Anna Brown, Ingrid Widebäck, Pia Erixon, Anders Wigg och Per-Arne Kreitz visar runt. Här har de lagt kullersten, planterat blommor och växter, satt fram en grill, en solstol och ett rejält bord med många sittplatser.

– Det här är vår oas, som ger oss livskvalitet. Vi har arbetat mycket med att göra den fin. Här fikar vi, äter lunch och middag, solar och umgås. Och barnen leker, säger Anna Brown.

Hon och hennes grannar är upprörda och oroliga. Orsaken är att kontorshuset mittemot gården (med adress Rosengatan) ska växa två våningar, om planerna går igenom. Det kommer att göra både innergården och lägenheterna mörkare. Både det direkta solljuset och dagsljuset kommer att minska. Vissa drabbas extra hårt.

Vasastan. Påbyggnad av huset mitt emot gården kommer att minska solljuset på gården och i lägenheterna. Bostadrättsföreningen Törnet 4 (på Tegnérgatan 17-Döbelnsgatan 23) protesterar. Vi träffar de boende. Här är byggnaden som ska få två nya våningar. Den ligger på Rosengatan.

Kontorshuset som ska byggas på med två våningar är idag lägre än omgivande hus. I framtiden kan det bli lika högt. Foto: Christian Lärk

– Fyra av våra sjutton lägenheter har bara fönster mot gården och ligger längst ner. De får inget solljus alls i framtiden, säger Ingrid Widebäck, brf- ordförande.

Hon berättar att upprördheten är stor även hos grannföreningen Tegnérgatan 19, som har 32 lägenheter och som drabbas på samma sätt.

Insynen ökar i lägenheterna

I maj fick föreningen information om förslaget. Nu har de lämnat in sina kritiska synpunkter – på minskat ljus, ökad insyn i lägenheterna och på att bygget skapar fler kontor i stället för bostäder.

Vasastan. Påbyggnad av huset på gården kommer blockera solen från att skina ner på gården. Bostadrättsföreningen Törnet 4. Vi träffar de boende.Ingrid Widebäck, ordförande i bostadrättsföreningen.Per Arne Kreitz, boende.

”Det bästa med gården är vårarna, när solen äntligen når ner. Nu blir det kanske lite sol till midsommar”, säger Per-Arne Kreitz. Foto: Christian Lärk

– I det tio sidor långa tjänsteutlåtandet finns bara tre rader om hur bygget påverkar oss som bor här. Vi känner oss minst sagt nonchalerade. Det är som om vi inte finns, säger Ingrid Widebäck, som bott i huset i 48 år.

ANNONS

Föreningarna får medhåll av Norrmalms stadsdelsnämnd. Nämnden anser att nya bostäder borde ingå i planförslaget, inte bara kontor. Man anser också att planen har ”en negativ inverkan på boendemiljön” och föreslår ”en fördjupad solstudie”.

Vasastan. Påbyggnad av huset på gården kommer blockera solen från att skina ner på gården. Bostadsrättsföreningen Törnet 4. Vi träffar de boende. Ingrid Widebäck är ordförande. I bakgrunden Anders Wigg.

Brf-ordföranden Ingrid Widebäck, Anders Wigg och de andra i föreningen är rädda att deras röster inte ska nå riktigt fram på grund av corona.  Foto: Christian Lärk

”Rimlig påverkan”

På stadsbyggnadskontoret har man bedömt ”att påverkan är rimlig” för de boende.

– Gårdarna blir inte omöjliga att vara på. Några veckor på våren blir det ingen sol där det är sol nu, men på sommaren blir det sol ändå, enligt de beräkningar vi gjort, säger Erik Isacsson, handläggare.

Däremot kan de synpunkter som kommit in påverka planerna.

– Vi har fått in information om sådant som vi inte visste förut, som att det finns lägenheter med bara fönster mot gården.

Vasastan. Påbyggnad av huset mitt emot gården kommer att minska solljuset på gården och i lägenheterna. Bostadrättsföreningen Törnet 4 (på Tegnérgatan 17-Döbelnsgatan 23) protesterar. Vi träffar de boende. Från vänster: ordföranden Ingrid Widebäck Per-Arne Kreiz, Anna Brown (svarta kläder), Pia Erixon och Anders Wigg.

Till den nedre delen av innergården har solen extra svårt att nå. Gården blir ännu mörkare av påbyggnaden. ”Den kommer att bli som en mur” menar Pia Erixon (tvåa från höger). Från vänster: Ingrid Widebäck, Per-Arne Kreitz, Anna Brown. Pia Erixon och Anders Wigg. Foto: Christian Lefvert

Inget samrådsmöte

Hos Brf Törnet 4 är besvikelsen också stor över att samrådet ägde rum under pandemin. Det gjorde att samrådsmötet frös inne. Frustrationen är stor över att inte ha fått möta stadens politiker.

– Det finns flera hundra planärenden där man inte kunnat ha samrådsmöten på grund av corona. Vi förstår att det kan vara en brist, men vi kan inte skjuta på alla ärenden på grund av corona, säger Erik Isacsson.

Planerad påbyggnad med två våningar på kontorsbyggnad på Rosengatan i Vasastan.

Påbyggnaden planeras inom det röda området, längs Rosengatan. Bostadsrättsföreningarna Tegnérgatan 19 och Törnet 4 har sina lägenheter mitt emot och snett upp till höger, längs Tegnérgatan Och Döbelnsgatan. Foto: Stockholms stad

Fakta

Fastighetsbolag vill ha fler våningar på kontoret

Fastighetsbolaget Olov Lindgen AB äger den u-formade kontorsbyggnaden längs Luntmakargatan, Döbelnsgatan och Rosengatan. Våningarna varierar från tre till sju.

Den lägsta delen vetter mot Rosengatan. Den vill Olov Lindgen AB bygga på, med två våningar.

Förslaget till detaljplan var på samråd 12 maj–22 juni.

Utifrån de synpunkter som kommit in ska ett bearbetat förslag tas fram. Det ska ut på granskning det tredje kvartalet 2020.

Planen väntas antas under det fjärde kvartalet 2020.

Det bedöms ta 15 år att genomföra bygget, om och när planen antagits.

Källa: Stadsbyggnadskontoret
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.