Kontorshus byggs om till lägenheter

Byggnaderna i Larsboda belönades med Kasper Salin-priset 1969. Nu kan båda Telias områden i Farsta omvandlas till 3 000 lägenheter, varav 1 000 blir hyresrätter.
Byggnaderna i Larsboda belönades med Kasper Salin-priset 1969. Nu kan båda Telias områden i Farsta omvandlas till 3 000 lägenheter, varav 1 000 blir hyresrätter.
2 000 bostadsrätter och 1 000 hyresrätter ­planeras i Telia ­Soneras kontorshus i Farsta i samband med att ­företaget flyttar.

Byggstart blir någon gång under 2017–2018.

Det vackra gångstråket är det första som syns när man passerar grindarna på Telias område vid Mårbackagatan i Larsboda.

– Vi kommer att utgå från det eftersom det kan bygga ihop bostadsområdet, säger arkitekten Anna Öhlin från White arkitekter.

Det är de som fått uppdraget av köparna Ikano och Rikshem att omvandla kontorslokalerna, både här och vid Färnebogatan, till bostäder.

Prislappen för de omkring 100 000 kvadratmetrarna lokaler är en miljard kronor och företagen planerar investeringar på 7–8 miljarder, enligt fastighetsvärden.se.

Ett problem är den intensiva trafiken på Nynäsvägen vilken hörs tydligt när vi går längs stråket.

– Fast det är en fördel att vägen ligger norrut.

Det här området är blått, det högsta av Stadsmuseets klassificering för hur kulturhistoriskt värdefullt ett område är. Det äldre Teliaområdet är grönt vilket är en lägre nivå.

– Det måste vi ta hänsyn till när vi planerar. Så det blir inga stora ombyggnader här.

Vad som händer med de fyra åtta–nio våningar höga husen på Färnebogatan är mindre klart.

– Jag skulle gärna bygga vidare och utveckla det ursprungliga men först måste förutsättningarna för bostäder undersökas.

I augusti sker startmötet med Stockholms stad men det är först framåt julen 2016 som en riktig detaljplan är klar och Telia flyttar ut vid årsskiftet 2016-2017.

Rikshems vice vd och chef för affärsutvecklingen Ilija Batljan är mycket nöjd med köpet.

– Att vi kan bygga 1 000 hyresrätter här är otroligt viktigt efter­som antalet har minskat stort i Stockholm på grund av alla bostadsrättsombildningar. Det är svårt att bygga nytt eftersom marken är dyr i Stockholm. Området är unikt med sin närhet både till natur och bra kommunikationer.

Ikanos vd Robert Jaaniste tycker det är bra att området öppnas.

– Nu är det helt stängt och består mest av parkeringar. Vi vill göra det tillgängligt och bygga broar över Nynäsvägen ner mot vackra Drevviken. Det här kan bli ett mycket attraktivt område.