Efter kontroll – restaurang måste sanera skadedjur

Genrebild.
Genrebild.
En restaurang i Upplands-Bro måste åtgärda flera hygieniska brister i verksamheten. Kommunen gjorde en oanmäld kontroll och tog beslut om skadedjurssanering samt rengöring av kök, disk och toalett.

– Vi har varit där förut och då konstaterades liknande brister, säger Kari Kaukola, livsmedelsinspektör på Upplands-Bro kommun.

Inte första gången

Det var för två år sedan och efteråt följde kommunens livsmedelsavdelning upp med extra kontroller och fotodokumentation.

Den här gången togs beslut om att restaurangen måste vidta åtgärder inom en vecka.

Exempelvis ska lokalen skadedjurssaneras, personaltoaletten och disken måste rengöras, samt ytor i kontakt med köksredskap och livsmedel.

– Annars kan det leda till sanktioner, vite eller att man måste stänga helt med förbud om att bedriva restaurangverksamhet inom kommunen, säger Kari Kaukola.

Klara med städningen

Beslutet togs den 23 november och städningen är nu avklarad.

– De var klara med städningen veckan därpå. Nu vågar man äta där igen.

Restaurangen har fortfarande att par veckor på sig att ta bort temporära lagningar med tejp runt kranar, avloppsrör från diskbänk samt åtgärda läckande kranar och avloppsrör.

– Vi arbetar med en flerstegsmodell. Man måste inte alltid förelägga på en gång, utan åtgärderna kan även ske i samförstånd med oss. Men funkar inte det så måste vi ta i med hårdhandskarna, säger Kari Kaukola.