Kontroll ska ge renare simhall

Anläggningschef Thomas Taylor vill veta hur vanligt det är att badgästerna slarvar.
Anläggningschef Thomas Taylor vill veta hur vanligt det är att badgästerna slarvar.
Under två veckor ska personal i Skärholmens simhall kontrollera att badgästerna följer ordningsreglerna. Tanken är att få en bättre bild av vilka regler som måste bli tydligare.

Varje vecka får personalen in klagomål om att många gäster inte följer simhallens ordningsregler. Det vanligaste klagomålet gällande hygien är att man inte tar av sig badkläderna innan man sätter sig i bastun.

Många yngre pojkar badar även med kalsongerna under badbyxorna och en del gäster tvättar sig inte tillräckligt noga innan de hoppar ner i bassängen.

Nu ska personalen i Skärholmens simhall försöka vända kritiken. Under två veckor, med start nästa vecka, ska man föra statistik över hur badgästerna uppför sig.

En eller två personer från personalen kommer att stå vid utgången från duscharna, och kan till exempel säga till någon att hon eller han måste tvätta håret med schampo eller använda badmössa. Tanken är att personalen ska få en bättre bild av vilka regler som följs och vilka som man måste göra mer tydliga.

– Vi vill veta om hygienen är ett problem, säger Thomas Taylor, anläggningschef på badhuset.

Man kommer sedan att analysera vattenprover, för att se om vattenkvaliteten har förändrats under de två veckorna. På så sätt kommer man även att kunna reglera klorhalten i bassängerna på ett säkrare sätt.

– Jag vill betona att kvaliteten på badvattnet är god men vi vill se om den kan bli ännu bättre.

Tror du att besökarna kan känna att det är obehagligt att bli kontrollerade?

– Det har vi inte pratat om men det är en bra fråga som vi får lyfta på nästa personalmöte. Men jag litar på att personalen har ett gott omdöme, jag har inga tvivel om att de kommer att närma sig besökarna på ett bra sätt. Det här ska inte ske med piska utan med lärobok, säger Thomas Taylor.

Fakta

Längre kö i kassan

Kontrollerna i duscharna och bastun i Skärholmens simhall görs i samband med att terminens andra simskola drar igång.

Medan personal kommer att befinna sig vid duscharna måste andra delar prioriteras mindre. Det kan bli längre kö i kassan och personalen kommer att gå färre ronder i simhallen.

I genomsnitt badar mellan 350 och 400 personer i simhallen varje dag.