ANNONS

Köp av lyxbostad blev en besvikelse

Finansmannen köpte en lyxlägenhet för 15,6 miljoner kronor på Engelbrekts­gatan i Stockholm.

Men nu har han stämt säljaren och kräver att köpet ogillas – för att det inte gick att bygga ett extra badrum.
ANNONS

Paradlägenheten ligger högst upp i en fastighet på Engelbrektsgatan.

Finansmannen köpte bostaden i augusti 2010 och betalade 15,6 miljoner kronor för 257 kvadratmeter. Lyxvåningen består av sju rum, ett exklusivt kök från Falerum med golv och bänkskivor i körsbär, en sällskapsdel med stuckaturer och balkong med utsikt mot Humlegården.

Men nu vill finansmannen att hela köpet ska hävas och har därför stämt säljaren.

Anledningen är, enligt köparen, att lägenheten inte var i det skick som utlovades. Bland annat ska ett krav för att köpet överhuvudtaget skulle äga rum ha varit att det gick att bygga ett extra badrum.

I stämningsansökan står: ”I till avtalet fogad objektsbeskrivning, vilket utgjorde del av avtalet, angavs att ett extra rum var förberett för nytt badrum med nya stammar etc. Efter tillträdet och efter rivning av väggar framkom att den stam som skulle kunna ha använts som avloppsstam för det avsedda nya badrummet, inte alls var bytt och att iordnings­ställandet av det nya badrummet således inte var möjligt.”

Finansmannen vill även ha 2 570 000 kronor i ersättning, då en mäklare han kontaktat menar att lägenhetens värde har minskat med cirka 10 000 kronor per kvadratmeter då det inte går att bygga det extra badrummet. I stämningen skriver finansmannen att han flera gånger påpekat felet men att säljaren inte har gjort något för att åtgärda det.

– Att det inte gick att bygga ett badrum, det får står för honom. I övrigt har jag inga kommentarer, han har rätt att ha de uppfattningar han har, säger säljaren till Lokatidningen Mitt i.

Nu ska tingsrätten besluta om köpet ska hävas eller inte. Enligt Jonas Anderberg, chefsjurist på Mäklarsamfundet, är det flera saker som rätten måste ta ställning till.

– Först måste man konstatera att det är ett fel som avviker från avtalet mellan parterna. Konstaterar man att det är ett väsentligt fel kan köpet hävas, men det är betydligt vanligare med avdrag på köpesumman, ­säger han.

ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt finansmannen för en kommentar.