Köparna får slåss om få lägenheter

Amal Chamdin har låtit renovera lägenheten på Storforsplan och glad över att ha fått bestämma allt själv.
Amal Chamdin har låtit renovera lägenheten på Storforsplan och glad över att ha fått bestämma allt själv.
Litet utbud, stor efterfrågan och hot om amorteringskrav har inneburit hårt tryck på bostadsmarknaden i Farsta under våren.

Många lägenheter säljs innan visning.

Amal Chamdin blev snuvad på chansen att lägga bud två gånger innan hon hittade lägenheten på Storforsplan.

Från tolfte våningen på Storforsplan är utsikten vidunderlig. Här har Amal Chamdin precis flyttat in, i en trerummare om hon låtit totalrenovera.

– Jag tycker om utsikten, men jag saknar ytan, säger hon.

Amal Cahmdin bodde i 20 år i en femrummare på Forshaga-­gatan. Men lägenheten började bli stor när det bara var ett barn som bodde kvar hemma.

Femman såldes till rekordpris, men Amal ångrade sig. När en likadan femma i samma område skulle säljas var hon intresserad av att titta på den.

– Men den gick på en dag ­eller två. Det blev aldrig någon ­visning. Men jag kan förstå det. Om jag skulle få ett bra bud skulle jag ­också ta det, säger Amal Chamdin.

Hon missade ytterligare en lägenhet som gick innan visning innan hon slog till på lägenheten som hon nu precis flyttat in i.

Den fick hon genom vanlig budgivning.

Enligt Marcus Klass på Mäklarringen Farsta är det snarare regel än undantag att lägenheter säljs före visning.

– Tre av fem lägenheter säljs före visning. Stundtals har det varit fyra av fem. Sedan januari 2014 har det ökat kraftigt, säger han.

– Många blir besvikna när lägenheterna försvinner innan de har en chans att lägga bud. När de hittar en som passar är de villiga att betala det som säljaren vill ha för att inte någon annan ska hinna före och göra det, säger han.

Vad tjänar säljaren på att sälja före visning?

– Vi vet ganska bra hur priserna ligger. Det brukliga är att priset blir högre vid ett köp före visning än vid en vanlig budgivning.

Anna Wiklund på Fastighets-­byrån delar bilden.

– Det är nästan svårt att få till öppna visningar. Vi vill ju gärna ha det, men vi får in så bra bud att det är svårt att inte råda säljaren att ta det. Minst 50 procent säljs före visning, säger hon.

Marknaden i Farsta har varit glödhet under våren. Det stundande amorteringskravet trissade upp marknaden ännu mer.

Nu när amorteringskravet slopats kan marknaden eventuellt bli lugnare, men samtidigt sker flest försäljningar i maj månad.

– Vi tror att det kommer att komma hårdare krav framöver, men nu ökar tidsfristen. Vi hade befarat att det skulle bli färre objekt ute på marknaden och även en viss tillbakagång på priserna. Nu får vi se hur det blir, säger Marcus Klass.

Det är nästan svårt att få till öppna visningar.Anna Wiklund, Fastighetsbyrån

Fakta

38 127 kronor per kvadratmeter

Kvadratmeterpris på bostadsrätt i postort Farsta:

(Siffran för 2015 gäller jan-mars.)

Källa: Mäklarstatistik