Köparna slåss om litet utbud

Priset på bostadsrättslägenheter i Danderyd har skjutit i höjden på grund av att utbudet av lägenheter har minskat.
Priset på bostadsrättslägenheter i Danderyd har skjutit i höjden på grund av att utbudet av lägenheter har minskat.
Prisökningen på Danderyds bostadsrätter är störst i länet.

På bara tre månader har priserna ökat med 18 procent.

Samtidigt har utbudet av antalet lägenheter minskat.

Prisökningen på 18 procent har skett under perioden januari–mars och är den högsta i länet. Uppgiften kommer från Svensk mäklarstatistik.

Den senaste tolvmånadersperioden har priset på bostadsrätts­lägenheter i Danderyds ökat med 20 procent. Men det är inte den högsta siffran i länet.

I ytterligare nio kommuner i länet har priserna ökat lika mycket eller mer senaste året.

– Det har varit en prisökning i hela landet men i attraktiva närförorter, som Danderyd, har priserna ökat mycket det senaste året, säger Joel Beck-Friis, mäklare på Husman-Hagberg.

De lägenheter som ökat mest i pris i Danderyd ligger nära tunnelbanan i Mörby centrum och nära tunnelbanan vid Danderyds sjukhus.

Samtidigt med en rejäl prisökning har lägenhetsutbudet minskat i Danderyd.

I förra veckan var bara 26 lägenheter till salu i Danderyd. En låg siffra med tanke på att det är högsäsong.

Carolina Uttersköld på Skandiamäklarna i Danderyd uppger att efterfrågan på bostadsrätter är oerhört stor i Danderyd, en följdverkan av att efterfrågan är oerhört stor i stan.

– En spekulant hade varit i Vasa­stan och tittat på en lägenhet där det var 70 andra spekulanter. Då for hon till Danderyd och tittade på lägenhet.

Varför är utbudet av bostadsrätter så lågt?

– Rörligheten blir inte så stor när priserna stiger. Man stannar i sin mindre lägenhet och väntar med att flytta till en större, säger Carolina Uttersköld.

Finansinspektionens förslag att amorteringskrav skulle införas den 1 augusti hjälpte till att elda på så att priset på lägenheter sköt i höjden. Nu är amorteringskravet skjutet på framtiden.

– På lång sikt är det gynnsamt för prisutvecklingen. På kort sikt blir det en inlåsning vad gäller prisutvecklingen, menar Joel Beck-Friis.

Enligt uppgift från Hemnet fanns det för två år sedan hela 177 lägenheter till försäljning i Danderyd under veckorna 2–16. Om man ser till utbudet under samma period i år märker man att det minskat rejält, till 125 lägenheter.

Antalet nya lägenheter som kommit ut till försäljning är alltså 30 procent lägre i år än 2013.

– Vi har en hög efterfrågan och ett lågt utbud på bostadsmarknaden vilket brukar bidra till ökade priser, säger Staffan Tell, press­ansvarig på Hemnet.

Fakta

Färre lägenheter annonseras ut

Antal lägenheter i Danderyd på Hemnet vecka 216:

Källa: Hemnet