Köparna slåss om rekordfå bostäder

Christina Berg och Henrik Mansfeld börjar bli trötta på bostadsletandet efter över 30 visningar.
Christina Berg och Henrik Mansfeld börjar bli trötta på bostadsletandet efter över 30 visningar.
Fullsmockade visningar varje helg – och sedan förlorade budgivningar med priser som skjuter iväg flera miljoner.

Många som vill köpa lägenhet i innerstan sliter sitt hår i frustration över situationen på bostadsmarknaden, där antalet lägenheter är rekordlitet.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att lockpriserna kommit tillbaka till Stockholm med snittökningar från utgångspriset på omkring 15 procent. En anledning är det rekordlåga antalet lägenheter på marknaden.

Under februari och mars för två år sedan fanns det 800 lägenheter till försäljning på Kungsholmen på bostadssajten Hemnet. Samma månader i år var siffran 515 – en minskning med hela 36 procent.

Mitt i har talat med en rad mäklare i innerstan som alla vittnar om ett extremt litet utbud av lägenheter under årets första månader. En av dem är Marko Lothsson från Svenska mäklarhuset som i tisdags höll visning för en lägenhet på Fridhemsgatan.

– Det stämmer. Utbudet är otroligt lågt, men efter påsken har det blivit lite fler.

Han tror att en av orsakerna till det begränsade utbudet är att folk inte vågar sälja innan de köper på grund av att det ligger så få lägenheter ute på marknaden. Det blir alltså ett moment 22.

På Fridhemsgatan går Christina Berg och Henrik Mansfeld runt och inspekterar rummen under visningen. De har letat sedan i höstas och har hittills besökt över 30 visningar – och budat på åtta lägenheter.

– Det är inte lika roligt länge. Nu är det mest att kryssa av en checklista när man tittar på något nytt. Man får räkna med att de stiger med minst 500 000 kronor, säger Christina Berg.

Men situationen kan vara på väg att ändra sig. Den 1 augusti väntas de nya amorteringskraven träda i kraft.

Då måste den som tar nya bostadslån med mer än 70 procents belåning betala tillbaka 2 procent av ursprungslånet varje år. Något som betyder ungefär 6 500 kronor i amortering i månaden om lånet ligger på 4 miljoner kronor.

– Vi har spekulerat i att de nya kraven skulle ge en skjuts i utbudet fram till augusti, och vi får hålla koll på om det blir så nu, säger Staffan Tell, presschef på Hemnet.

Enligt Hans Lind, professor i fastig­hetsekonomi vid KTH, kan de nya amorteringskraven, när de väl införs, dock göra lägenheterna ännu färre.

– Det kan bromsa viljan att sälja när du måste ta ett nytt lån om du ska köpa nytt och byta upp dig.

Men han tror ändå att påverkan blir marginell.

– Många har redan skapat stora förmögenheter med de stigande priserna och skulle kunna lägga en större del i kontantinsats och på så sätt minska amorteringarna. Och de som står utan förmögenhet är redan utestängda från marknaden i dag.

Det är inte lika ­roligt länge.Christina Berg, bostadsköpare