ANNONS

Kopparkittlar söker sin ägare

Bosse Sundberg, en av Norrortspolisens tre godsspanare, håller upp två kopparkittlar som de fått i uppdrag att hitta ägaren till.
Bosse Sundberg, en av Norrortspolisens tre godsspanare, håller upp två kopparkittlar som de fått i uppdrag att hitta ägaren till.
Norrortspolisens satsning på en inbrottsgrupp har lett till betydligt fler lösta brott. En del i framgången är godsspanarna som går igenom allt stöldgods för att hitta ägarna.
ANNONS

– Om ni kan efterlysa ägaren till de här i tidningen så vore det jätte­bra, säger Bosse Sundberg, en av Norrortspolisens tre godsspanare, och håller upp två kopparkittlar.

– Vi trodde att de tillhörde en kyrka som nyligen haft inbrott men de ville inte kännas vid dem, så nu börjar utmaningen, säger han.

Vi befinner oss i ett beslagsrum i polishuset i Sollentuna. Rummet är fullt av udda saker. Trädgårdsverktyg, ett trasigt ­cd-ställ, gamla sjukhusmaskiner, två molotovcocktails och 14 golfbagar.

– Allt här misstänker polisen är stulet men en del kommer aldrig kunna lämnas tillbaka eftersom det inte finns någon polisanmälan. Om vi inte lyckas hitta ägaren så går det tillbaka till den vi tagit det från eller säljs i Bålsta aktionshall, säger Martin Ek som också ingår i godsspaningsgruppen.

Polisens beslag består av tusentals saker. Och allt ska gås igenom.

Godsspaningsgruppen har funnits i drygt tre år i sin nuvarande form och sedan ett år tillbaka jobbar de nära den nytillsatta inbrottsgruppen där två till tre utredare och sex brottsplatsundersökare specialiserat sig på bostadsinbrott.

Under förra året lyckades man genom gruppens arbete att redovisa 40 ärenden som rörde inbrott i bostad jämfört med 25 året innan gruppen fanns.

Dessutom får fler bestulna tillbaka sina saker.

– Det är klart att vi blir effektivare när vi kan specialisera oss på bara stöldgods, säger Martin Ek.

ANNONS

Vid en husrannsakan förra vintern hittade polisen över 500 före­mål i en lägenhet i Järfälla som godsspanarna sedan lyckades koppla till ett 30-tal inbrott i hela länet och därmed bidrog till att få gärningsmännen dömda till runt tre års fängelse vardera.

– Det roligaste med det här arbetet är när man lyckas lösa det nästintill omöjliga. När man inte ger upp och så går det till slut. ­ Till exempel en kamera där vi lyckades hitta ägaren genom att titta på en bild som tagits från ett fönster mot en karaktäristisk park

När vi ska avsluta vårt besök möter vi två brottsplatsundersökare i garaget som är på väg till en villa som just haft inbrott och där kollegorna lyckats fånga en man när han flydde från huset.

Godsspanarna ombeds följa med för att se om det finns stöldgods från andra inbrott i gärningsmannens bil som står kvar utanför villan. Vi får följa med.

Denna gång går arbetet fort. Allt gods i bilen tillhör villan och på några minuter lyckas godsspanarna hitta en ägare till den falskskyltade bilen.

– Vissa kallar oss nördar, och det ligger nog något i det, säger Martin Ek.

Fakta

Polisanmäl allt du blivit av med

Så ökar du chansen att få tillbaka dina ägodelar:

Gör alltid en polisanmälan när du blir av med något. Även om du tappat det.

Fotografera dina värdesaker och märk dem på ett unikt ställe som du kan uppge i polisanmälan.

Skriv upp serienummer och andra nummer som kan kopplas till dina saker och förvara numren på säker plats. Inte bara i en dator.

Källa: Godsspan norrort