Kopparn säljs till oseriösa handlare

Färdigskalad kopparkabel är lättare att sälja för tjuvarna, vilket gör att de ofta bränner kablar för att få bort gummihöljet.Foto: Johan Thornton
Färdigskalad kopparkabel är lättare att sälja för tjuvarna, vilket gör att de ofta bränner kablar för att få bort gummihöljet.Foto: Johan Thornton
Under Tranebergsbron ligger det: Koppartjuvarnas hemliga tillhåll.

Här bränner de kablar för att komma åt den värdefulla metallen.

Men vinsten för tjuvarna är försvinnande liten jämfört med vad förstörelsen som stölderna orsakar kostar.

Det luktar svagt av bränt gummi och metall under Tranebergsbron. Bland bergknallarna och betongen ligger ett par gamla jeans i en påse, ölburkar och kaffekoppar.

Men framförallt är det de stora högarna av bränt gummi och metall som är iögonenfallande.

Daniel Godman, förundersökningsledare på Brommapolisen, säger när han får se bilder från platsen att det med största sannolikhet är någon som bränt kabel här: Tjuvar som bränner bort höljet kring stulna kablar för att få fram koppar.

Problemet är långt ifrån unikt. I flera år har koppartjuvarna gäckat polisen, inte bara i Stockholm utan i hela landet. Metallen säljer de sen vidare till skrothandlare till ett för tjuvarna lukrativt kilopris.

Enligt en rapport från Rikskriminalpolisen som kom i höstas är det kyrkor, tunnelbanan och byggarbetsplatser som är mest utsatta.

Vinsten för tjuvarna är oftast marginell i jämförelse med vad det kostar att reparera skadorna som uppstår vid stölderna.

Däremot är kopparstölder hemma hos privatpersoner ganska ovanligt, även om det förekommer fall med stulna fönsterbläck, stuprör och prydnader.

Polisen har ingen statistik på hur ofta det stjäls koppar i Västerort. Men mellan januari 2010 och april 2012 anmäldes i snitt 24 stölder om dagen i Stockholms län. Allra värst har det varit under sommarmånaderna och enligt polisen har problemet traditionellt varit störst i västerort och söderort.

– Ett tag eldade de här för jämnan, men på sistone har det varit lugnt. Det där går i vågor, säger närpolischef Christina Casselholm.

För att få bukt med problemet anser Rikskriminalpolisen att det brottsförebyggande arbetet måste bli bättre. Bland annat tycker de att man måste rikta in sig på oseriösa skrothandlare. Att man skaffar en egen brottskod för kopparstöder samt att tillsätta en specialistgrupp skulle också förbättra situationen.

På ännu högre ort har infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) föreslagit att man ska införa ett frivilligt kontantförbud för dem som återvinner metall.

Ett tag eldade de här för jämnan, men på sistone har det varit lugnt. Det där går i vågor.Christina Casselholm, närpolischef

Fakta

Kostar järnvägen en halv miljard

När tjuvarna väl stulit kopparkabeln bränner de ofta bort plasthöljet för att få ett bättre pris. Ren koppar får man mer pengar för.

Att bränna kabel räknas som miljöfarlig verksamhet.

Kopparpriset låg på 43 kronor kilot förra veckan.

Enligt Trafikverket kostar stölderna från järnvägen en halv miljard kronor varje år och orsakar dessutom enorma förseningar.

Källa: Polisen och Trafikverket