Trots koppeltvång – lösa hundar stör flanörer

Skyltar, som den här, borde sitta vid alla ingångar till reservatet, anser Fredrik.
Skyltar, som den här, borde sitta vid alla ingångar till reservatet, anser Fredrik.
Hundägare som ignorerar koppeltvånget och låter bajset ligga stör flanörer i Igelbäckens naturreservat.
Bättre skyltning – och hyfs – efterlyses.

Igelbäckens naturreservat är populärt bland flanörer, hundägare och motionärer. Området omfattas av ett flertal ordningsregler, bland annat råder koppeltvång för hundar i motionsspåren. Men detta efterlevs inte, berättar Ursviksbon Fredrik som ofta vistas i området. 

– Jag har har två små barn och när vi gått där i lugn och ro har det ofta kommit hundar i full fart. Barnen blir rädda. Jag har sagt åt hundägare några gånger, men ofta möts man med nonchalans. Antingen struntar de inte reglerna eller så vet man inte vad som gäller.

Från den 1 mars till den 20 augusti är det dessutom särskilt restriktivt – då får hundar inte springa löst i skog och mark med hänsyn till djurlivet.

– Jag har sett stora hundar som drivit hare och rådjur, de kan ju bita eller stressa ihjäl vilda djur, menar Fredrik.

Förutom att hundägare inte följer koppeltvånget är de dåliga på att plocka upp efter sina hundar – skiten blir otrevliga inslag i vårpromenaderna.

– Det är som att bara för att de är i skogen låter man bajset ligga. Det är ganska äckligt.

Han efterlyser i första hand skärpning från hundägares sida, men också bättre skyltning i reservatet. På Solnasidan är skyltningen bättre, anser Fredrik.

– När mer och mer folk bor här används området också mer. Då behöver man vara extra noga med att följa reglerna. Det saknar skyltar, de borde sitta vid alla ingångar till reservatet. Soptunnor för hundbajs som man ser i stan vore också bra.

Mats Grönvik, landskapsarkitekt på Sundbybergs stad, ser allvarligt på att hundar springer löst i reservatet.

– Det är illa, det är ju ett brott mot föreskrifterna. De ska vara kopplade så här års för att inte störa vilda djur. Arbetet med fler informationsskyltar står på att göra-listan, säger han.

Och när det gäller hundbajset?

– Det klart man ska ta upp avföring efter hundarna, det spelar inte roll om man är ute i skogen eller i staden. Hundbajsbehållare bär reklambudskap som kanske inte passar i reservatet. Men det går nog att hitta en annan lösning. Det är en bra synpunkt och jag tar till mig frågan, säger Mats Grönvik.

Han uppmanar reservatbesökare att använda kommunens felanmälningsystem för synpunkter på förbättringar i området.