Koppeltvång införs i Hammarbyskogen

Kajsa höll på att bli attackerad nyligen. Ändå säger husse Peter Skeppe att nästan alla hundägare har bra koll på sina fyrbenta vänner.
Kajsa höll på att bli attackerad nyligen. Ändå säger husse Peter Skeppe att nästan alla hundägare har bra koll på sina fyrbenta vänner.
Nu är det åter strid i skogen mellan hundägare, motionärer och flanörer. Koppel eller inte väcker starka känslor.

– Det blir mycket bråk varje år, säger Mats Berglund, parkingenjör i Skarpnäck.

Det rasslar till i buskaget i foten av Hammarbybackens baksida. Hunden som rusat ner för backen hittar den gula bollen och sätter fart uppför igen. Uppe står ägaren och vinkar. Han säger att han förstår de som kan bli rädda för hans amstaff, men menar samtidigt att det måste finnas platser där hundar kan springa fritt.

– Annars kanske man inte ska tillåta hund alls i stan, säger han.

Marken runt Hammarbybacken och Hammarbyskogen är ett av Skarpnäcks stadsdels åtta rastområden där hundarna får springa fritt.

Här i Nackareservatets kant möts motionärer, flanörer och andra hundägare med olika inställning till koppel. Flera har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i för att utrycka sitt motstånd mot okopplade hundar.

Peter Skeppe, som bor i Hammarbyhöjden, brukar promenera nedanför backen med sin bostonterrier Kajsa. Han menar att nästan alla hundägare som rör sig i området är ansvarsfulla, men att det händer att ett fåtal skapar otrygg stämning.

– Kajsa höll på att bli attackerad av en riktig best på 40 kilo här i backen för ett tag sedan. Jag såg hunden komma mot oss med siktet inställt på Kajsa. Det var bara ren tur att jag hann lyfta upp henne i tid. Ägaren stod ett par hundra meter bort utan att verka berörd, säger han.

Varje dag får polisen i Globen anmälningar om lösspringande hundar. Normalt blir det böter på 100 kronor – om bevis finns. Händer något allvarligt kan hunden även omhändertas, men det händer bara ett par gånger om året, enligt Anders Gartér, chef för specialutredningar vid Söderortspolisen.

Hans kollega Thomas Österberg, påpekar dock att det sällan rör sig om aggressiva hundar.

– Snarare är det matte eller husse som står för den biten, säger han.

Men reglerna för var hunden får springa fritt är luddiga. Gränserna till hundrastområdena är inte knivskarpa. Det menar Mats Berglund, parkingenjör i Skarpnäck. Han berättar dessutom att det finns en särskilt tillsatt grupp i staden som har till uppgift att förtydliga vilka regler som gäller när man har hund i Stockholm.

Nu vill Skarpnäcks stadsdelsförvaltning själva ta tag i det mest akuta problemet: området runt Hammarbybacken.

– Det blir alltid konflikt här. Nu vill vi ta bort den här platsen som hundrastområde, säger Mats Berglund.

Då ska hunden vara kopplad här?

– Det stämmer.

Exakt när hundrastområdet kan försvinna är oklart – det är ett beslut som tas i kommunfullmäktige.