Koppla av – i ett rum av salt

Andas in, andas ut och hälsa solen – i ett rum fullt av salt.

Saltyoga är den senaste hälsotrenden på Kungsholmen.

– Det handlar om att slappna av och släppa kraven, säger initiativtagaren Irini Dougias Andersson.

I en källare på Pipersgatan sitter sju morgonpigga kvinnor i lotusställning och andas in små, små saltpartiklar i rum tapetserat med bergssalt. Yogainstruktören Sara von Post pratar med lugn röst om att andas med magen och släppa allt vad stress och krav heter samtidigt som en maskin blåser ut mikroskopiska saltpartiklar i luften.

– Ta ett djupt andetag, ända ner i magen och håll kvar, säger hon och lutar huvudet bakåt, tittar upp i det vitkristalliserade taket och fortsätter:

– Släpp ut i ett stort andetag, känn hur musklerna slappnar av.

Saltrummet har funnits i lokalerna sedan 2008 och enligt förespråkarna kan såväl förkylningar, täppta luftrör, astma och kol lindras av behandlingen, som går ut på att sitta i rummet och andas in saltpartiklar i 40 minuter.

De små saltkristallerna sägs vidga luftrören och ge bättre sömn.

– Det är bergssalt från Tyskland i rummet. Salt är bra för både insidan och utsidan av kroppen, säger Rikka Hoffrén, som äger Stockholms saltrum.

Saltyogan är en utveckling av det ursprungliga konceptet och ett samarbete med dans- och yogacentrat Yogansa.

– Vi delar ju lokaler och det kändes naturligt att kombinera våra verksamheter, berättar Irini Dougias Andersson, verksamhetsansvarig på Yogansa, när passet är över och deltagarna står och småpratar i entrén.

– Den här yogan inte en träningsform utan mer en avslappning. Att sätta sig i rummet, slappna av och dra ner på prestigen är otroligt skönt, säger hon.

Emilia Anelli arbetar mitt över gatan och brukar morgonyoga på Yogansa innan jobbet, men har aldrig testat saltyogan tidigare.

– Jag är halvitalienare och det här fick mig att tänka på min farmor. Hon tog alltid med oss barnbarn på morgonpromenader längs med havet i Italien för att luften där var så bra. Min pappa fick gurgla havsvatten när han var liten, säger hon innan det är dags att duscha av sig saltpartiklarna och börja dagen.

Men är salt då en okänd mirakelkur? Nja, svarar Andor Wagner, läkare och utredare på Socialstyrelsen. Salt har alltid varit en del av svenska huskurer.

– Det finns jättemånga sådana här behandlingar, att inhalera salt är något man har använt sig av i evinnerliga tider. Vid förkylning blir du förmodligen något mindre nästäppt om du gurglar i saltvatten. Det drar ju ut vätska ur slemhinnorna, säger han och poängterar man nog bör ta de positiva hälsoeffekterna av att sitta i ett saltrum med just en nya salt.

– Om du till exempel andas in en koksaltlösning är det klart att det känns bättre efteråt – frågan är hur länge effekten håller i sig. Förmodligen är det olika för olika människor, som för alla huskurer.

Yoga i ett rum av salt är senaste hälsotrenden på Kungsholmen. Sara von Post leder den morgonpigga gruppen.

Att inhalera salt är något man har använt sig av i evinnerliga tider.andor wagner

Fakta

Fler annorlunda hälsokurer

Fiskmassage:

I ett akvarium fyllt med doktorsfiskar, eller garra rufa som de heter, sätter patienten ner fötterna och låter fiskarna äta hudavlagringar. Används även för behandling av psoriasis.

Hårmineralanalys:

Genom att låta en utövare ta ett gäng hårstrån från dig och skicka till USA erbjuds en hälsokoll. Mineralerna i håret ger en indikator om ditt allmäntillstånd.

Zonterapi:

Enligt zonterapin kan kroppen delas in i olika zoner, där olika energier samlas. Zonerna sägs vara kopplade till olika organ, som ”ökar sin energi” när zonerna stimuleras.