Män med kopplingar till Lejonen häktade

De två männen åtalas nu.
Tio män har häktats misstänkta för människorov. En man har häktats för grov utpressning.
I tisdags slog polisen till mot flera adresser i Hässelby och söderort.
Fem av männen som greps anses av polisen vara nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten i västerort. Nu har de häktats.
Lokaltidningen Mitt i kan berätta att flera av dem tidigare har kopplats till den kriminella grupperingen Lejonen.

Totalt greps elva personer under den stora polisinsatsen i tisdags. Nu har samtliga häktats, tio av dem är misstänkta för människorov och en är misstänkt för grov utpressning.

– Det var polisen i område Stockholm syd som har jobbat med det här stora ärendet och vi blev tillfrågade att hjälpa till i samband med insatsen, säger Patrik Zanders vid lokalpolisområde Vällingby.

Enligt källor till Aftonbladet är det ett brutalt människorov som ligger bakom insatsen.

– Några av de här männen tog två personer till en källare. Där blev de misshandlade och utsatta för skenavrättningar flera gånger. Syftet var att få 250 000. De hävdade att det rörde sig om en skuld, men de hade bara hittat på den, säger en källa till Aftonbladet.

Målets åklagare Erik Wendeby vill inte uttala sig om hur människorovet ska ha gått till.

– Det är för tidigt att gå in på det, säger han.

Fem av de misstänkta i ärendet är kända för västerortspolisen sedan tidigare.

– De här fem personerna har kopplingar till Hässelby och vi ser dem som nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten, säger Patrik Zanders.

Patrik Zanders.

Tre av männen var de som fick längst fängelsestraff efter den stora knarkhärvan i västerort. Enligt Svea hovrätts dom från januari 2015 var det dessa män som hade nyckelroller inom knarkförsäljningen som de dömdes för. Åklagaren kallade grupperingen för Lejonen.

Det var Vällingbypolisens egen satsning Jason som stod för tisdagens insats i västerort. Gruppen har under våren arbetat mot den organiserade brottsligheten i främst Hässelby.

– Under den första tiden var arbetet att kartlägga de individer som vi ansåg låg bakom en stor mängd av brottsligheten här i Hässelby-Vällingby.

”De fem som greps i tisdags ingår i den här gruppen”

Jason har därefter jobbat aktivt mot runt 15 personer, som polisen anser vara nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten i Hässelby-Vällingby.

– De fem som greps i tisdags ingår i den här gruppen av nyckelpersoner, säger Patrik Zanders.

Men Jason står inte för utredningen som ligger till grund för den senaste insatsen, utan polisen i södra Stockholm. Och framtiden för satsningen Jason är osäker.

– Under sommaren kommer vi att ha ett uppehåll och sedan hoppas vi att det drar i gång igen. Vi har inte varit tillräckligt med personal, säger Patrik Zanders.

Hur påverkar gripandena av dessa nyckelpersoner brottsligheten västerort?

– En ögonblicksbild är att vi just nu har ett positivt läge, då vi har många av nyckelpersonerna frihetsberövade, säger Patrik Zanders.