Han köpte rubbet: Gör kopia av frisersalongen

Börje Persson ger nytt liv åt Salong Calypso
Börje Persson driver Mod & Rocker på Tulegatan. Nu gör han plats för en frisersalong.
Josef och Ivka Sumic drev Salong Calypso på Drottninggatan i 43 år. 23 mars slutar de.
Josef och Ivka Sumic drev Salong Calypso på Drottninggatan i 43 år. 23 mars slutar de.
Butiksägaren Börje Persson stod inte ut med tanken på att stadens mest anrika frisersalong skulle gå i graven.
Nu öppnar han en nästintill exakt replika av Salong Calypso på Tulegatan.
– Salongen blir lite mindre. I övrigt kommer det att vara sig likt, säger han.

Börje Persson driver butiken Mod & Rocker på Tulegatan och har en fäbless för allt som är gammalt. När han såg att inredningen i den anrika Salong Calypso låg ute till försäljning på Blocket kunde han inte hålla sig.

– När jag väl kom dit bestämde jag mig för att köpa allting, säger han.

Gör en kopia av salongen

Salongen, som funnits på samma plats sedan 1800-talet, stänger 23 mars. De tidigare ägarna, Josef och Ivka Sumic har drivit salongen i över 40 år och nu går de i pension.

Börje Persson kan inte ta över Salong Calypsos namn men i övrigt tänker han skapa en exakt kopia av salongen. Speglar, handfat, lampor, frisörstolar – hela rubbet – flyttar in i hans butik i slutet av mars.

– Salongen blir lite mindre men i övrigt kommer det att vara sig likt. Jag tror inte att besökarna kommer att märka någon större skillnad, säger han.

”Gillar verkligen Vasastan”

Det är inte första gången som Börje Persson hindrar en anrik inrättning i Vasastan från att stänga. För 15 år sedan köpte han en nedläggningshotad vespabutik på Kungstensgatan, för övrigt den äldsta vespabutiken i Stockholm. Nu samsas 20 000 reservdelar för vespor med modsinspirerat mode i butiken.

– Jag gillar verkligen Vasastan och Sibirien och jag tycker att det är roligt att stadsdelen har så många små och unika butiker. Staden måste innehålla mer än butiker från stora kedjor, säger han.

Och nu gör han alltså plats för en frisörsalong. Allt som saknas är ett nytt namn – och en frisör.

– Jag kan inte klippa hår själv, utan det överlåter jag åt rätt frisör. Jag hoppas att vi kommer att kunna köra på i samma anda som de tidigare ägarna, säger Börje Persson.

Salong Calypsos inredning kommer att vara på plats på Tulegatan i april. Efter det ska Börje Persson söka efter en frisör som vill driva salongen.