ANNONS

Taxichaufför körde på äldre vid vårdcentral

Båda kvinnorna skadades
Båda kvinnorna skadades
De två äldre kvinnorna stod utanför vårdcentralen och pratade.
Då backade en taxi på dem.
Båda kvinnorna skadades.
Taxiföraren har nu dömts – mot sitt nekande.
ANNONS

Taxiföraren, en 41-årig man, stod parkerad med sin taxibil utanför vårdcentralen i Nacka.

I polisförhör berättar taxiföraren att han fick en ny körning. Han backade då enligt vad han själv säger sakta ut från platsen där han stod parkerad och backade då på en kvinnas rullator. Kvinnan ramlade och i fallet drog hon med sig en annan kvinna. Taxiföraren säger att han gick ur bilen och sa till kvinnorna att han skulle kontakta polisen.

Ingen av kvinnorna sa sig behöva hjälp, säger taxiföraren i förhör.

Annan version

Kvinnorna har en delvis annan version.

En av dem, en kvinna i 70-årsåldern, säger att taxibilen inte backade försiktigt utan att hon ramlade och ”kastades” till marken. Taxiföraren hjälpte hjälpte henne att sätta sig på en bänk. Taxiföraren lämnade sedan platsen och sa att han skulle komma tillbaka men det gjorde han aldrig.

Den 70-åriga kvinnan säger att hon inte kunde gå på grund av skadorna hon fick vid påkörningen. En man som kom till olycksplatsen kallade på ambulans som körde henne till Södersjukhuset. Kvinnan visade sig ha fått skärskador och en höftfraktur som måste opereras.

Gick hem

Den andra kvinnan, som är i 90-årsåldern, berättar att hon efter att ha blivit påbackad tog sin rullator och gick hem och ringde sin dotter. Även hon fick köras till Södersjukhuset, för akutsjukvård. Kvinnan säger att hon fått blåmärken ”lite här och där”. Höger arm fick gipsas.

Nacka tingsrätt konstaterar att kvinnornas berättelser är samstämmiga och rättsintygen stöder deras versioner. Taxiföraren har å sin sida medgett att han backat taxin men att han inte såg några personer bakom taxibilen.

ANNONS

”Högst osannolikt”

Tingsrätten anser att det med hänsyn till ”den korta sträcka” som taxiföraren backat är ”högst osannolikt” att han inte såg någon av kvinnorna. Taxiförarens uppgifter är därför inte trovärdiga, anser rätten.

I domen skriver rätten att det ställs stora krav på den som backar med ett fordon, det gäller särskilt på en vändplan utanför en vårdcentral, skriver rätten. Högre krav ställs dessutom på yrkesförare än på andra förare, enligt tingsrätten.

Taxiföraren döms till 2 500 kronor i böter, för vållande till kroppsskada. Nacka tingsrätt har vid bedömningen av straffet tagit hänsyn till att det finns risk för att taxiföraren kan förlora sin taxilegitimation.

Mitt i har pratat med taxiförarens advokat som först vill prata med sin klient innan de lämnar en eventuell kommentar.

Händelsen inträffade i april 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.