Koreansk tv besökte seniorer

Je Seok Lee och kameramannen Yang Sam Jial från Sydkorea gör en dokumentär om äldrevård i världen.
Je Seok Lee och kameramannen Yang Sam Jial från Sydkorea gör en dokumentär om äldrevård i världen.
Sydkoreanska dokumentärfilmare håller på att göra en film om äldre­vården i världen.

Hittills har de besökt boenden i bland annat Grekland, Taiwan, Japan, USA – och Sjödalens ­seniorboende i Huddinge.

– Sjuttiofyra. Sjua, fyra, ropar den äldre mannen som snurrar på bingohjulet.

På borden i Sjödalens seniorboende står kaffe och tårta framserverat. De flesta sitter med var sin bingobricka medan några bara sitter och följer spelet. Bingo­spelarna noterar noggrant numren som ropas ut.

– Bingo! ropar en dam i publiken.

Tv-producenten Je Seok Lee följer det hela med intresse och filmfotografen Yang Sam Jial går samtidigt runt i salen och följer spelarna genom kameraögat.

Lee och Jial kommer från Sydkorea och arbetar för public service-företaget KBS (Korean broad­casting system). De har rest runt i olika delar av världen för att göra en tv-serie i tre delar på temat hälsa. Mer specifikt handlar det om hur samhällen jobbat med att möta dem som går över i pensionsålder. De har med sig en tolk för att förstå vad som sägs på seniorboendet.

– Vi har läst om Sveriges äldrevård och om välfärdssystemet, och det vi ser är att Sverige är mer förberett och har arbetat mer systematiskt med att möta en växande skara äldre. I Sydkorea ser det väldigt annorlunda ut och man har inte kommit alls lika långt. En stor del av befolkningen är gamla och det är lite mer förtvivlat läge där, Sydkorea behöver ett bättre system, säger tv-producenten Je Seok Lee.

Hittills har de besökt bland annat Grekland, Taiwan, Japan och USA. Innan de kom på besök på Sjödalens seniorboende hade de besökt ett kollektivboende för äldre på Södermalm. En annan aspekt som intresserat det sydkoreanska filmteamet är hur man arbetar mot ensamhet och vilka typer av aktiviteter som finns inom äldrevården.

På Sjödalens seniorboende finns ett schema med evenemang, det är melodikryss, afternoon tea party, bingo, pajfest, gymnastik och sinnesstimulering. Det har intresserat Je Seok Lee.

– Vi har sett att det finns väldigt mycket aktiviteter och det är ett bra sätt att arbeta med att bryta ensamheten som kan uppstå när man blir äldre, säger Je Seok Lee.

På Huddinge kommun är man glad över uppmärksamheten.

– De fick höra talas om Huddinge eftersom vi tidigare arrangerat seniorveckor där vi har en massa aktiviteter för äldre. Vi har väldigt mycket aktiviteter i kommunen för äldre, både inom föreningslivet och på våra seniorcentrum och äldreboenden, säger Erika Svärdh, kommunikationschef på social- och äldreomsorgsförvaltningen.