ANNONS

Korridorerna kan fyllas med sång

I sommar läggs Farsta gymnasium ner. Men lokalerna kan fyllas med elever igen redan 2015.

Mycket talar för att anrika Adolf Fredriks musik­klasser flyttar in.
ANNONS

I juni tar de sista eleverna student­en på Farsta gymnasium. Sedan läggs skolan ner. Men väntan på en ny hyresgäst behöver inte bli lång. Lokaltidningen Mitt i kan avslöja att Adolf Fredriks musikklasser vill öppna nytt utanför tullarna och flytta in i de tomma lokalerna – kanske redan hösten 2015.

– Vi har ett väldigt högt söktryck till vår skola. Det är tusen barn som söker till 180 platser. Många av dem som går här kommer från innerstan eller från Bromma, Danderyd eller Lidingö. Men jag tror att barn som vill sjunga finns överallt. Vi har en stor uppgift att nå dem, säger skolans rektor Lars-Göran Jacobsson.

Tillsammans med utbildnings­förvaltningen har Adolf Fredrik letat lokaler i norr- och söderförort. När de kom till Farsta gymnasium gillade de vad de såg.

– Skolan är stor och den ligger bra till. Vi har heller inte särskilt många elever från Farstaområdet hos oss i dag. Många kanske inte vet att vår skola finns.

Tanken är att börja med 120 elever, två fyror och två femmor, för att så småningom växa till en 4–9-skola med 360 elever.

Men för att ekvationen ska gå ihop med ekonomi och lärartjänster behöver en skola till flytta in samtidigt. Just nu ser det ut att bli Kvickenstorpsskolan.

– Det är ingen hemlighet att Kvicken är i relativt dåligt skick. Taket måste till exempel fixas inom några år, säger Wolfgang Johansson, rektor för Farsta grundskolor.

Han betonar att inga beslut är fattade än – men tycker att upplägget låter lockande.

– Det är alldeles utmärkt om Adolf Fredrik kan hamna hos oss i Farsta. Och att det blir en sammanhållen stor grundskola centralt i stadsdelen är också bra för området, säger han.

ANNONS

Enligt en kartläggning från 2010 – 2011 är Farsta den stadsdel med flest elever som pendlar till skolor i andra stadsdelar. Med en prestigeskola som Adolf Fredrik i skulle elevflykten kunna hejdas.

Lars Jilmstad, (M), ordförande i Farsta stadsdelsdnämnd, blir glatt överraskad när Lokaltidningen Mitt i berättar för honom om Adolf Fredriks planer.

– Om det stämmer är det en väldigt glädjande nyhet, säger han.

Även kulturskolan i Farsta gläds åt planerna.

– Vilken fantastisk nyhet! Kommer det en skola med musikalisk inriktning kan det spilla över på oss. Kanske att de elever som går på Adolf Fredrik kommer till oss på fritiden, säger Lech Dulny, biträdande enhetschef för Kulturskolan i Farsta.

Farsta gymnasium töms på elever i juni. Det öppnar en möjlighet för Adolf Fredriks musikklasser att starta nytt utanför tullarna.

Fakta

En skola för många artister

Adolf Fredriks musikklasser är en kommunal skola i Vasastan med 1 100 elever i årskurserna 4-9.

Skolans inriktning är körsång.

För att komma in på skolan måste eleverna göra ett inträdesprov med fokus på sång och gehör.

Carola, Robert Wells, Peter Jöback, Pernilla Wahlgren, Salem Al Fakir och Danny Saucedo är några av de artiser som har gått på skolan.

Källa: Adolf Fredrik, wikipedia

ANNONS