ANNONS

Kräver granskning över misstänkt korruption

Tofte Mårlind har ställt flera frågor till kommunledningen. Vill ha svar om granskning.
Tofte Mårlind har ställt flera frågor till kommunledningen. Vill ha svar om granskning.
Danderyds kommun har under flera års tid anklagats för korruption och jäv. Någon oberoende granskning har dock inte ägt rum. Efter att Tofte Mårlind, 83, i ett öppet brev åter tar upp frågan kräver fler för att kommunen gör slag i saken.
ANNONS

Danderydsbon Tofte Mårlind, 83, har länge funderat över flera beslut inom kommunen gällande försäljning av mark och fastigheter till personer som är kopplade till kommunstyrelsen. I förra veckan gick han från tanke till handling då han skickade han ett öppet brev till ett 70-tal personer inom Danderyds kommun. Där ställer han frågor rörande de politiker och tjänstemän som varit inblandade i försäljningarna, huruvida de har varit helt oberoende.

Brevet har fått stor uppmärksamhet. Bland annat har Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket, och Birgitta Swedenborg, doktor i nationalekonomi, krävt en oberoende granskning av kommunen. I ett mail till Mitt i skriver de bland annat:

”Ord står mot ord. Rykten har cirkulerat länge. Det påverkar tilliten till politikerna och det politiska systemet. Det kan bara repareras genom en oberoende utredning som granskar frågorna. Besked om en sådan utredning bör ges före valet!”

Kort svar från Reichenberg

Det är något Tofte Mårlind håller om. När Mitt i besöker honom i hans hem berättar han att han är kritisk till att majoriteten avslår minoritetens krav på revision. Till en början fick han ett allt annat än hjärtlig respons på sitt brev. Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg svarade Tofte Mårlind i ett mail:

”Ditt brev är ett hopkok av osanningar, felaktigheter och fria fantasier och går över gränsen för vad förtroendevalda och tjänstemän i en kommun ska behöva ta emot. Ingen av oss du anklagar för än det ena än de andra finner därför någon anledning att kommentera ditt brev.”

– Det var verkligen ett kort och platt svar. Fast det kom heller inte som någon chock. Det var ganska väntat, säger Tofte Mårlind.

Har länge varit emot granskning

Inställningen att inte kommentera anklagelser om korruption har kommunledningen haft länge. Men historien slutade inte den här gången med ett kort mailsvar. Kort därefter besökte Moderaternas gruppledare, Anders Paulsen, Tofte Mårlind för att bemöta de frågor han själv är inblandad i.

– Det här var så vitt jag vet första gången i världshistorien att någon politiker i Danderyd svarar en privatperson på de här frågorna. Paulsen menar att det är rena spekulationer och att alla försäljningar och beslut har gått korrekt till, säger Tofte Mårlind.

När Mitt i når Anders Paulsen berättar han om mötet.

ANNONS

– Jag har bemött de frågor som handlade om mig, vilket jag inte kunnat göra tidigare då det har handlat om anonyma brev. Nu fanns all anledning att svara på frågorna, säger han.

Jag har inget att dölja och är för granskning

Anders Paulsen

Anders Paulsen öppnar också dörren för en oberoende granskning.

– Jag har inget att dölja och är för granskning, sedan kan jag tycka att det redan finns ett sådant institut med revisorer kopplade till de olika partierna. Enklast är att använda dem.

Nu handlar det om frågor som rör jäv, vore det inte bättre att använda externa revisorer då?

– Personligen har jag inget emot en granskning. Men det är ett kommunalt beslut som jag inte kan ställa mig över. Om folk tror och tycker att det vore bäst med en oberoende granskning är det inget jag är emot. Jag har inget att dölja, säger Anders Paulsen.