Korsade hela Sverige på rullskidor – nu är han hemma i Djursholm

"Jag har nog fått muskler men inte gått ner i vikt, för jag har ätit så ohyggligt mycket dålig mat längs vägarna" säger Fredrik Erixon.
"Jag har nog fått muskler men inte gått ner i vikt, för jag har ätit så ohyggligt mycket dålig mat längs vägarna" säger Fredrik Erixon.
Har man en månad på sig att åka genom Sverige på rullskidor behöver man åka ett Vasalopp om dagen.
Precis det har Fredrik Erixon från Djursholm gjort. Allt för att få folk att vilja åka skidor.

20 000 stavtag om dagen.

Totalt 250 mil.

Från Karesuando i Kiruna, till Smygehuk i Trelleborg – på en månad.

Och allt med 24 kilo packning på ryggen.

Svårt att få skidglädje

Det är den korta versionen av 49-åriga Djursholmsbon Fredrik Erixons mångdubbelt maratonlånga resa genom Sverige, från norr till söder – på ett par rullskidor.

Allt för att uppmärksamma skidåkning, klimatet, och helt enkelt inspirera människor.

– I år har vi haft två veckors snö i Stockholm, och det är svårt att få den där skidglädjen. Man måste åka till något konstsnöspår. Det blir inte den där naturliga kontakten med snö och vinter, så det är jag lite orolig för, säger han.

Ensamt och regnigt

Bästa pizzan åt han i Jokkmokk (renskav, lingonsylt och bearnaise), och trots att han laddat ner 20 filmer slutade det med att han bara såg en halv.

– En sån där futuristisk om någon invasion. Men problemet när man ligger i tältet är att man inte kan sitta, och till slut orkade jag inte hålla upp telefonen med armarna. Det har inte gått, jag har slocknat direkt, säger han.

Tält är det han bott i längs hela vägen, och att behöva packa upp och packa ner varje dag har varit bland det jobbigaste.

Han har nämligen haft otur med vädret.

– Jag har haft regn i 20 dagar av 28, och när jag åkt fem mil och vet att jag har fyra till fem mil kvar, och alla kläder jag har med mig är dyngsura, då är det ganska tufft att peppa upp sig själv. När man vet att man kommer behöva hitta tältplats, få upp tältet, blåsa upp liggunderlaget, och byta om liggande. Det har varit jobbigt.

Nästa projekt kan bli att cykla genom USA, säger Fredrik Erixon. Foto: Jarda Zaoral

Hur kroppen skulle klara av ett Vasalopp om dagen i 28 dagar var något annat som oroade honom.

– Jag vet ju hur färdig jag är efter bara ett Vasalopp. Men ännu mer orolig var jag över det psykiska. Skulle jag klara av att vara själv, skulle jag gilla och acceptera Fredrik Erixon?

Nu när resan är slut har han kommit fram till att jo, Fredrik Erixon tycker han om. Och även om han är täckt av skrapsår och har ont i hela kroppen har det fysiska varit över förväntan.

– Jag skulle kunna åka tio dagar till, säger han.

Fina möten längs vägen

Men trots sin extrema målmedvetenhet hade han inget definitivt slutdatum när han behövde vara klar.

– Det bestämde jag innan, och därför har jag har kunnat stanna och göra det jag velat. Det har varit tufft och jobbigt men det har fått ta den tid det tog, 28 dagar eller 48 dagar.

Förutom att det verkligen är ett ”jäkligt långt land” är det främst en sak som förvånat honom, på ett positivt sätt.

Till vardags äger Fredrik Erixon en reklambyrå, och driver en verksamhet som coachar människor att ta sig ut på äventyr. Foto: Jarda Zaoral

– Jag har åkt genom hela Sverige i 15 kilometer i timmen, och det är så otroligt mycket människor som är så fantastiskt trevliga och genuina och vill hjälpa till. Som vill bjuda på mat, frågar om man vill sova hos dem, och peppar en.

Tältade på sin egen tomt

Längs vissa delar av resan har han haft med sig ett filmteam, och tanken är att det ska bli en dokumentärfilm klar till februari nästa år.

– Det blir mitt bidrag till kommande generationer av skidåkare. Jag är inte någon miljö eller klimatexpert, så jag kan inte driva den frågan på ett trovärdigt sätt. Däremot kan jag lyfta frågan och problematiken i filmen och få människor att gilla att åka skidor, se vår skidkultur och vårt skidarv.

Nu när han äntligen är hemma ser han mest fram emot att få lägga sig i en bäddad säng. Men när han stannade i Danderyd längs färden bodde han i tältet.

På sin tomt.

På gräsmattan.

– Min fru sa att ”du är ju helt knäpp”. Men jag fick frukost sen innan jag åkte.

image1

Hemma, men ändå inte riktigt hemma. Fredrik Erixon höll sig till planen och tältade på sin egen tomt när han passerade genom Danderyd. Foto: Elisabeth Erixon

Rullskidor genom Sverige

Fredriks resa i korthet

  • Tid: 28 dagar
  • Sträcka: 2 500 kilometer
  • Packning: 24 kilo
  • Stavtag per dag: 20 000
  • Dagar med regn: 20
  • Längsta sträckan under en dag: 178 kilometer, från Avesta till Danderyd
  • Bästa pizzan: I Jokkmokk, renskav, lingonsylt och bearnaise.
  • Sämsta sträckan: Mellan Sveg och Särna, på grund av kvalitén på asfalten.
  • Instagram: @fredrikerixon