Körsång ska bidra till integration

– Musiken kan förena personer med olika bakgrund, säger Isak Rizell.
– Musiken kan förena personer med olika bakgrund, säger Isak Rizell.
Det började på ett asylboende i Lerum där Isak Rizell jobbade. Genom kör och musik fick de nyanlända ett nytt sätt att nå ut till etablerade svenskar. Nu startar han integrationskörer i Väsby och Nacka.

21-åriga Isak Rizell har alltid haft musik som sin stora passion i livet. Så när han började arbeta på ett flyktingboende i Lerum var det kanske inte konstigt att han tog med sig musiken till arbetet.

– Jag märkte att många av killarna hade svårt att träffa svenska kompisar och många etablerade svenskar hade en negativ bild av dem, säger Isak Rizell.

Han tänkte att en kör kunde vara en bra idé för att få nya och etablerade svenskar att träffas och ge killarna en chans att visa att de är bra personer. Tillsammans med kommunen startade han upp en musikskola där deltagarna fick spela olika instrument.

– Jag gillar musik och ville skapa ett ställe där alla får ta plats. Det är många som bara klagar på samhällsproblem men jag tycker att det är skönt att göra något konkret och positivt.

I våras flyttade han till Stockholm. Så tänkte han att att han ville göra något liknande här och bestämde sig för körgrupper.

Han fick tips om att kontakta församlingar eftersom många arbetar med integration. Två nappade på samarbetet: Hammarby församling i Upplands Väsby och Boo församling i Nacka.

Förra veckan drog integrationskören igång i Väsby och på torsdag är det premiär i Nacka.

– Det kom tolv personer på första träffen i Väsby, det känns najs för att vara starten på projektet.

På körrepen sjunger de blandade låtar men mycket pop, både på svenska och engelska. Tanken är att bjuda in andra körer för att de nyanlända ska få träffa och repa med etablerade svenskar. Sen avslutas hösten med en konsert.

– När folk med olika bakgrund blandas kan det vara skönt med musiken som en gemensam faktor som förenar alla. Sen är språkträningen en bonus.

Elvira Glänte leder kören i Väsby. Hon är positiv till att många kom på första träffen men tror att ännu fler kanske dyker upp nu när det är igång.

– De flesta hade inte sjungit i kör kom dit för att ha trevligt och lära sig. Det känns skit gött, det är viktigt att det ska vara en gemenskap som är tillgänglig för alla oavsett musikalisk bakgrund, säger Elvira Glänte.