ANNONS

Nya Röda korset-butiken i Skärsätra – redan fyndas det för fullt

En tjusig telefon ska pryda Henrik Bergström och Caroline Ojas hem.
En tjusig telefon ska pryda Henrik Bergström och Caroline Ojas hem.
Volontärerna som jobbar i butiken är glada över att ha kommit igång.
Volontärerna som jobbar i butiken är glada över att ha kommit igång.
Den har bara varit öppen ett par veckor. Men redan har Lidingöborna tagit Röda korsets nya secondhandbutik på Skärsätra torg till sina hjärtan.
– Jag tycker att det är toppen! Man kan hitta unika saker, säger kunden Anita Forsberg.
ANNONS

Över Skärsätra torg släntrar en skäggprydd man med en brun papperskasse i ena handeln och en blå kostym fladdrande från en galge i den andra.

Han är på väg in i Röda Korsets nyöppnade second handbutik för att skänka grejor. Det är fler som hittat hit. Trots att det är mitt på dagen en onsdag finns både folk som skänker grejor och fyndar i den två veckor gamla butiken.

Färgkoordinerat porslin

Lidingöbon Anita Forsberg har inte hittat något att köpa ännu.

– Jag vill bara titta hur de nya lokalerna blev. 

Röda Korset har renoverat den gamla järnaffärens lokaler. Det är luftigt och ljust. Porslin, möbler, kläder och leksaker som är till salu har arrangerats i lokalen – mestadels efter färg.

Sug efter second hand på ön

– Lidingöbor lämnar in saker med litet kvalitet om man säger så, säger Berit Eckerberg, volontär i butiken. Hon är en veteran inom secondhandförsäljning.

Under tio år jobbade hon på Röda Korsets second hand i Brevik. Den butiken är stängd sedan några år. Suget efter en ny second handbutik på ön har därför varit stort.

– Jag tycker det är toppen. Jag har saknat det sedan de stängde i Baggeby, säger Anita Forsberg som alltid gillat att fynda på second hand.

Fyndet: Vaniljgul lur

Fyndat har också Henrik Bergström och Carolina Oja gjort. Ur kundkorgen plockar de en vaniljgul telefon på klyka. En såndär  i 20-30-talsstil de sett den sirliga Agatha Christie- detektiven Poirot använda i en TV-serie.

ANNONS

– Vi är fattiga studenter. Vi handlar mycket på second hand och åker runt över hela Stockholm. Det är skönt att den här nu finns nära, på Lidingö. Och så tänker man på miljönyttan säger Henrik Bergström.

Gåvorna ska vara attraktiva

Lidingöborna har redan varit flitiga med att skänka saker – något som volontärerna är tacksamma för. In kommer vackert porslin, leksaker och en och annan möbel, berättar volontären Astrid Banning.

Men är det något man inte ska skänka?

– Ska man skänka möbler måste man kontakta oss först så vi får komma och titta på dem. Generellt gäller att allt ska vara helt och rent. Man ska tänka att sakerna ska kunna vara attraktiva för någon annan. Vi vill inte ha nötta kanter och kantstött porslin. Men vi vill gärna ha fina leksaker, säger hon.

Ditt eget bästa second handfynd?

– Ett litet tennfat som har har stående på ett bord därhemma. Det är så sött!