ANNONS

Västerbroplan får cyklisterna att se rött

Nisse Ericsson erkänner att tålamodet ibland tryter i korsningen vid Västerbroplan.
Nisse Ericsson erkänner att tålamodet ibland tryter i korsningen vid Västerbroplan.
Hur länge är det rimligt att behöva vänta på grönt ljus? Mitt i tog med tidtagaruret och gav sig ut på en tålamodskrävande cykeltur till några av stans ökända korsningar.
– En röd sekund upplevs ofta som tre vanliga, säger Mathias Nordlinder, trafiksignalingenjör.
ANNONS

Är du en en av alla Brommabor som cyklar till jobbet? Då tillhör du säkert också en av dem som irriterat dig på tiden som du får stå och vänta i korsningar inne i stan.

När Mitt i efterlyste trafikljusen som upplevs som särskilda besvärliga för cyklisterna i Facebook-gruppen Cykla i Stockholm rasade svaren raskt in.

Västerbroplan är en av platserna som prövar mångas tålamod, särskilt när man kommer söder ifrån på Västerbron och ska västerut på Rålambsvägen. Inte mindre än fyra trafikljus behöver man komma över.

”Provocerande långsamt”

Jag slår på tidtagaruret direkt när trafikljuset slår om till rött. Sekunderna tickar iväg. 1.41 tar det första testgången och 2.08 andra gången för att ta sig över vägen. För lång tid, tycker Nisse Ericsson som åker här nästan varje dag.

– Här är det provocerande långsamt. Man tittar upp mot bron och det är helt tomt och ändå får man vänta i flera minuter som det känns.

Händer det att du åker mot rött?

– Åtminstone varannan gång. Annars görs det väldigt mycket bra för cyklingen och det är det bästa sättet att ta sig fram. Men just här kunde det bli bättre, säger Nisse Ericsson.

Foto: Pekka Pääkkö

ANNONS

Cykeln prioriteras

En vanlig uppfattning bland cyklister är att trafikljusen är anpassade efter bilarna och att cyklisterna hamnar i kläm. Men det är inte riktigt sant säger Mathias Nordlinder som är trafiksignalingenjör på Stockholms stad.

– Vi prioriterar cykel och kollektivtrafik. Det här är en politisk fråga och signalen från politiken har varit att det inte är bilen som ska prioriteras, säger han.

Som en av de ansvariga för stadens trafikljus får Mathias Nordlinder många synpunkter från trafikanterna. Bilisterna, cyklisterna, fotgängarna och alla andra trafikanter har en sak gemensamt.

– Alla känner sig underprioriterade. Vi får ofta synpunkter i korsningar där det samlas mycket trafik, som Skanstull. Men det är jättesvårt att lösa. Det är sällan signalen som är problemet utan hur själva korsningen är byggd, säger Mathias Nordlinder.

Allgrönt på försök

Ett problem för cyklister och fotgängare är att man ofta behöver invänta två trafikljus för att kunna göra en vänstersväng. I korsningen Gamla Tyresövägen/Sockenvägen i Enskede används vad som kallas allgrönt för fotgängare och cyklister. Det innebär att det blir grönt åt alla håll för cyklister och fotgängare.

Trafikkontoret utreder möjligheten att göra tester av allgrönt i fler korsning. Men inte heller den här modellen är fri från nackdelar.

– Det kan bli konflikt mellan cyklister från olika håll där båda har grönt. Tiden det är grönt åt gången blir heller inte längre så fotgängare kanske inte hinner över så för dem kan det vara en nackdel, förklarar Mathias Nordlinder.

Grön våg för cyklister

Ytterligare en modell för att snabba på cyklingen vid trafikljus är att införa grön våg. Det finns redan i rusningstid på Götgatan, Skeppsbron söderut och delar av Sveavägen.

Tanken är att om man startar i ena änden av sträckan så ska man kunna åka hela sträckan utan att stanna om man håller en hastighet runt 18-20 km/h.

– Traditionellt har man använt det här för motorfordon. Det är av miljöskäl för att undvika för många start och stopp. Cyklister har dock en tendens att sprida ut sig lite mer vilket gör det svårare, säger Mathias Nordlinder.

Fakta

Tre andra korsningar med lång väntetid

Nybroplan:

Tid att ta sig igenom korsningen: 3 min 14 sekunder (tre trafikljus)

Sveaplan:

Tid att ta sig igenom korsningen: 1 min 57 sekunder (två trafikljus)

Hornstull:

Tid att ta sig igenom korsningen: 2.54 (två trafikljus)

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.