Här är studentlyorna i innerstan med kortast kötid

I innerstan krävs det ofta saftiga hyror för att snabbt få en studentlya – snabbast gick det i Norra Djurgårdsstaden.
I innerstan krävs det ofta saftiga hyror för att snabbt få en studentlya – snabbast gick det i Norra Djurgårdsstaden.
Nyblivna studenter i Stockholm ställs direkt inför sitt kanske tuffaste test – att hitta en bostad.
I innerstan krävs det ofta saftiga hyror för att snabbt få en studentlya.

I snitt får studenterna i Stockholms stad vänta 5,2 år på en lägenhet, men kötiderna kan variera i olika områden.

– Innanför tullarna, till exempel på Södermalm, är det långa genomsnittliga kötider. Ju längre bort man kommer från Stockholm city desto kortare blir kötiderna, säger Petter Strömberg vid Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Höga hyror ger kortare tid

Men det finns exempel på lägenheter som krävt kortare kötider i innerstan också. Får du vantarna på en studentbostad i innerstan snabbt via stadens bostadsförmedling har antagligen hyran dragit iväg.

Kortast kötid i innerstan under 2019 har det varit för en lägenhet på Slåttervallsgatan i Norra Djurgårdsstaden. Efter att ha stått i kö sedan oktober 2016 fick en person tag på en trea på 86 kvadrat. Men smakar det så kostar det: 15 296 kronor i månaden är hyran där.

Här nere kan du se vilka fem lägenheter, som förmedlats under 2019, i innerstans respektive stadsdelar  som hade kortast kötid:

Bostäderna med kortast kötid på Östermalm 2019

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm

Bostäderna med kortast kötid på Kungsholmen

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm

 

Bostäderna med kortast kötid på Södermalm

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm

Bostaden med kortast kötid på Norrmalm

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm (endast en lägenhet har förmedlats av staden under 2019 på Norrmalm.)

Har fått 1 000 nya hyresgäster

En annan stor aktör på marknaden är Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) som inför höstterminen har fått omkring 1 000 nya hyresgäster. Totalt har de 8 100 korridorsrum och lägenheter att förmedla till studenter.

Kötiden för ett korridorsrum är cirka ett år och två-tre år för en lägenhet. Även SSSB menar att söktrycket varierar mellan olika områden och ser ett högre tryck i exempelvis Gamla stan och i närheten av Stureplan.

Råd till bostadssökande

För att ha större chans till en bostad tipsar Petter Strömberg på Bostadsförmedlingen om att vara öppen för fler områden i länet och fundera på var man främst kommer att tillbringa dagarna.

– Om man pluggar på ett lärosäte utanför stan, som Södertörn, kan ett område som Flemingsberg vara klockrent med promenadavstånd till högskolan. Men om man har mycket grupparbeten eller ska göra saker inne i stan, kanske det är mer värt att man lätt kan ta sig in till city, säger han.

Fakta

Så går det till att få en studentbostad

Bostadsförmedlingen Stockholm

För att få en studentbostad registrerar du dig hos Bostadsförmedlingen, därefter söker du själv aktivt bland de bostäder som annonseras. Kötiden avgör vem som får erbjudande på lägenheterna. Att stå i bostadskön kostar 200 kronor om året och du behåller kötiden även efter att du fått en studentbostad.

För att få hyra en studentbostad behöver du visa att du studerar vid, eller att du har fått ett antagningsbesked till, högskola, universitet eller yrkeshögskola. Du behöver studera mellan 15 och 30 högskolepoäng per termin.

Stockholms studentbostäder

För att få en bostad hos SSSB registrerar man sig och anmäler intresse på de bostäder man är intresserad av, på max tre bostäder åt gången. Den som har flest köpoäng får ett erbjudande på bostaden. Har man flest köpoäng på fler bostäder väljer datorn slumpvis ut en av bostäderna som du får ett erbjudande på.

För att få hyra måste du vara registrerad på minst 15 högskolepoäng, vid ett universitet eller en högskola i Stockholm och vara medlem i skolans studentkår. Studentkåren måste också vara ansluten till SSCO (Stockholms Studenters Centralorganisation).

Studentbostäder finns också hos privata hyresvärdar och andrahandsbostäder går att söka via Akademisk kvart, ett initiativ från Stockholms studentkårers centralorganisation.

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm, SSSB