Korttidsboende kan läggas ner

Carema drar sig ur ett unikt korttidsboende för barn. Bromma stadsdelsnämnd vill inte ta över. Nu hotar nedläggning.

Specialistvården för unga med fysiska och psykiska handikapp i Åkeshov har funnits i 50 år och har fungerat som en avlastning för föräldrar och en chans för barnen att möta andra i samma situation.

Men efter årsskiftet kan verksamheten läggas ner. Anledningen är att Carema care inte tycker att boendet är tillräckligt lönsamt. Regionchefen Ingela Georgas förklarar beslutet med att beläggningen på korttidshemmet bara varit hälften av den fulla kapaciteten. I stället rekommenderar man de föräldrar som vill ha sina barn på korttidsboende att vända sig till Kaninholmen i Skärholmen eller till en liknande verksamhet i Rissne.

I torsdags skulle majoriteten i Bromma stadsdelsnämnd besluta att inte ta över driften eller göra en ny upphandling.

– Efterfrågan på den här sortens boende är inte samma som tidigare och i kombination med kravet på sjuksköterskor dygnet runt betyder det att hemmet går med förlust, sa Jan Tigerström (M), ordförande i stadsdelsnämnden, innan mötet.

Anders Löwdin, gruppledare för Socialdemokraterna i Bromma, var orolig:

– Behovet av den här sortens boende varierar över tid och att kommunen väljer att gå helt på Caremas linje gör att det i praktiken är ett företag som bestämmer var vi ska bedriva vård – ett stort misslyckade, sa han.

Men en skrivelse till lokalpolitikerna där personalen motsätter sig nedläggningen tycks ha väckt hopp i sista sekunden. De anställda skriver att verksamheten i Åkeshov är unik eftersom det är det enda korttidshemmet i Stockholm som har sjuksköterskor på plats 24 timmar om dygnet.

I fredags meddelade Jan Tigerström att nämnden beslutade att återremittera ärendet och titta närmare på andra alternativ.

Fakta

Gav upp i juni

2009 upphandlas den kommunalt drivna verksamheten Åkeshovs korttidsboende.

Carema tar över i januari 2010.

I juni 2012 säger Carema upp kontraktet.

Förra veckan stod det klart att stadsdelen inte tar över driften.