ANNONS

Korvar, pumpor och kakor för en bättre värld

Praktikanten Will Blomquist med kakor på svedjeråg och äpplen. Kakorna är ett sätt att berätta om hur det vi äter påverkar miljön.
Praktikanten Will Blomquist med kakor på svedjeråg och äpplen. Kakorna är ett sätt att berätta om hur det vi äter påverkar miljön.
I går, söndag, var det final för helgens skördefest på Djurgården.
Massor med stockholmare och turister kom dit för att fika och shoppa grönsaker i höstsolen.
Den här gången vill Rosendals trädgård sätta fokus på att rädda jorden och klimatet.
ANNONS

Under fruktträden var det som vanligt. Söndagslediga familjer och andra besökare satt utspridda och mumsade i sig lunch eller fika i det blåsiga men vackra septembervädret.

Men vid grönsaksfälten ägde årets skördemarknad rum och där var det också betydligt mer folk. Suget efter Djurgårdsodlade och nyupptagna vegetabilier var stort och i stånden fanns morötter, rotselleri, mangold, äpplen, grönkål och annat som skördats bara några meter därifrån.

Mangold i olika färger.

Andra plockade snittblommor för att göra egna buketter. Sophia, 7 år, från Kungsholmen var en av dem.

Sophie, 7 år, från Kungsholmen plockade solrosor i det stora fältet med snittblommor.

Rosendals kockar hade fullt upp med att brassa korv till hungriga gäster. Korven bestod i år av endast 40 procent kött för att bli mer klimatvänlig. Resten var tempeh gjord på svenska åkerbönor.

ANNONS

Besökarna på skördefesten har med tiden blivit både yngre och mer internationella. De senare eftersom Rosendal uppmärksammats i sociala medier och i reseguider, de förra kommer för att de letar efter ekologisk och bra mat.

Tin-Tin Jersild, verksamhetsansvarig på stiftelsen Rosendals trädgård.

Och sedan några år ser vi ett ökat intresse från yngre. Vi märker att de själva odlar på att de ställer initierade frågor. Fler och fler förstår att vi måste ta hand om vår odlingsjord, säger Tin-Tin Jersild, verksamhetsansvarig på Rosendals trädgård.

För samtidigt som skördefesten är odlingsårets höjdpunkt vill Rosendal också bidra till en bättre värld. Inte bara genom att som alltid odla jord och grödor biodynamiskt utan även genom projektet Experiment 2000 m2.

Blomsterrabatt.

Om den åkermark som finns kvar på jorden fördelades rättvist över befolkningen skulle var och en av oss ha runt 2000 kvadratmeter för vår matförsörjning. Men för att föda en svensk krävs ungefär dubbelt så mycket. En amerikan behöver hela 8000 kvadratmeter.

Växelbruk

Så en bit bort från skördemarknaden har Rosendals köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson som experiment anlagt ett fält som är just 2000 kvadratmeter stort. Där odlas både grönsaker och så kallad vall, till exempel klöver och lusern, med växelbruk. Tanken är förstås att visa att det går att leva ett gott liv utan att övertrassera miljökontot på det sätt vi gör nu.

 – Om alla åt och odlade enligt dessa principer skulle vi minska koldioxidutsläppen med upp till 85 procent, säger Niklas Karlsson. 

Niklas Karlsson, köksträdgårdsmästare på Rosendals trädgård.