Kossorna rymde från sommarjobbet vid sjöängen

Kosläpp; Angarnsjöängen; Hacksta; Örsta; Naturvård; Rymlingar; Angarngruppen
Gräsklipparna från Storbol Gård rymde i tisdags från sitt sommarjobb vid Angarnsjöängen.
En flock förymda kossor drog runt i skogarna kring Angarnsjöängen i tisdags. Flera personer larmade polisen som kontaktade djurägaren.
Nu är de 23 kossorna tillbaka i sin inhägnad vid Örsta där de sommarjobbar med att beta av sjöängarna.

En flock kossor var på rymmarstråt i skogarna kring Angarnsjöängens naturreservat i tisdags. En ryttarinna stötte ihop med de ystra djuren och larmade polisen. Det konstaterades snart att kossorna tillhörde lantbrukaren Jörgen Åhman som bedriver mjölkproduktion på Storbol Gård i Rånäs norr om Rimbo. Kossorna tillbringar sommarlovet i inhägnader runt sjöängarna för att beta av marken och hålla landskapet öppet.

– De ringde mig från polisens ledningscentral vid 21 igår kväll. Sen fick jag flera samtal om hur korna förflyttade sig, säger Jörgen Åhman.

Äldre dräktiga kor

De 23 rymlingarna fångades in och återfördes till sin inhägnad i Örsta.

– Det gick ganska lugnt till. Det är lite äldre kor, de är dräktiga och ska kalva, säger Jörgen Åhman.

Under onsdagsförmiddagen inspekterade han hagen i Örsta.

– Den var lättlagad. Någon hade glömt att stänga grinden, haha, säger han.

Kossorna trivs med sin uppgift som gräsklippare. Särskilt nu på försommaren då insekterna ännu inte vaknat till liv.

Under sommaren ”hyr” Jörgen Åhman ut 64 av sina kor till länsstyrelsen som ansvarar för skötseln av Angarnsjöängens naturreservat. Förutom Örsta, så betar korna även av markerna  kring Hacksta och Kusta. Ytterligare kossor är på ingång till Skesta.

Håller undan sly

Hård avbetning håller undan sly och annan växtlighet och är en förutsättning för att landskapet inte ska växa igen. Fördelen med kor är att de kan gå ganska långt ut i det blöta och beta, vilket gynnar fågellivet, enligt Björn Nordling i Angarngruppen, som jobbar med att bevara flora och fauna i naturreservatet.

– Om gräset blir för högt drar exempelvis gulärlorna iväg till ett annat ställe, säger han.

Kossorna då? De älskar förstås sitt sommarjobb.

– De är ju glada över att få komma ut, galopperar och hoppar och har sig. Det stortrivs på våren så här innan det blir för varmt och insekter, säger Jörgen Åhman.

Korna kan vara nyfikna och följa efter folk, men är inte farliga. Däremot ska man vara försiktig när de får kalvar. Hundar ska hållas kopplade nu – och året om.

– Det kan hända att korna blir irriterade och försvarar sig. Men bara om de blir hotade och har kalv, säger Björn Nordling.