Kosta boda och mahogny, nej tack! Nu är 60-tal och vapen hett

Hundratals prylar värderas på Kolonn varje dag. För att dokumenteras och säljas krävs ett utropspris på 600 kronor. Fyra av sex av Mitt i:s reporters föremål missar gränsen.
Hundratals prylar värderas på Kolonn varje dag. För att dokumenteras och säljas krävs ett utropspris på 600 kronor. Fyra av sex av Mitt i:s reporters föremål missar gränsen.
Mormors guldarmband.  "Gjort i Stockholm 1957. En berlock utbytt och importerad, vilket drar ned priset något"  Värde: 3 000 kronor.
Mormors guldarmband. "Gjort i Stockholm 1957. En berlock utbytt och importerad, vilket drar ned priset något" Värde: 3 000 kronor.
Kollegan Max askfat, märkt Svenskt tenn. Köpt på loppis för 20 kronor.  "Tillverkat 1934. Men det är inte från Svenskt tenn, utan fatet är gjort av svenskt tenn"  Värde: 25 kronor.
Kollegan Max askfat, märkt Svenskt tenn. Köpt på loppis för 20 kronor. "Tillverkat 1934. Men det är inte från Svenskt tenn, utan fatet är gjort av svenskt tenn" Värde: 25 kronor.
Morfars guldbricka som han fick för lång och trogen rektorstjänst på 60-talet.  "Det är inte guld utan förgyllt silver".  Värde: 200 kronor.
Morfars guldbricka som han fick för lång och trogen rektorstjänst på 60-talet. "Det är inte guld utan förgyllt silver". Värde: 200 kronor.
Silverskedar och sockertång.  "Inte jätteimponerande men det går att sälja. Tillverkat 1948-1951".  Värde 600 kronor.
Silverskedar och sockertång. "Inte jätteimponerande men det går att sälja. Tillverkat 1948-1951". Värde 600 kronor.
Brunt uppläggningsfat från Stig Lindberg.  "Rätt märke men lite fel färg. Brunt har inte riktigt kommit än".  Värde 300 kronor.
Brunt uppläggningsfat från Stig Lindberg. "Rätt märke men lite fel färg. Brunt har inte riktigt kommit än". Värde 300 kronor.
Från Sundbyberg budas antikviteterna ut till samlare i hela världen. Mitt i:s reporter försökte imponera på Kolonns värderingsmän med värdesaker (nåja) som rotats fram ur köksskåp och byrålådor.

Ni vet den besvikna minen på folk i Antikrundan och andra tv-program, när en förmodad dyrgrip värderas till någon hundralapp? På Kolonn har man sett den många gånger.

– Det kan vara att mormor har sagt att något är jättefint, och det visar sig inte vara värdefullt alls. Men så kanske det ligger en unik porslinsurna i samma låda, eller ett silverfat bland nysilvret. Ofta är det inte det folk tror som är det värdefulla, säger Pia Nylund som var med och startade auktionshuset för tio år sedan.

Vi kryssar mellan oscarianska ljuskronor, hela dödsbon, en persisk vagga i skinn och lådor med serviser och keramik. Vad folk lämnar in och är villiga att betala för är inte nödvändigtvis samma sak. Kosta boda-skålar och kristallvaser är hopplöst ute medan vapen, leksaker och 60-tal är hett.

– Allt går i cykler. Idag är mässing från 60-talet mer värt än mässing från 1600-talet, säger Pia Nylund.

Idag har de fysiska ”första, andra, tredje”-auktionerna som förr ägde rum här på söndagar helt ersatts av nätauktioner. Ofta går lassen över Atlanten.

– I USA älskar de svensk design, och Märta måås-mattor!

Nio personer jobbar med att värdera. Genom att granska, jämföra och slå i databaser kommer man fram till ett pris. Guld penslas med syrevätskor för att fastställa karat.

Vad händer om någon lämnar in förfalskningar?

– För tavlor verifierar man signaturen i särskilda databaser. Om det finns misstankar om en förfalskning kontaktar vi polisen som kommer hit och hämtar den och kontaktar säljaren.

Pia Nylund tror att hajpen kring det antika är här för att stanna.

– Dels på grund av återvinningsaspekten, slit och släng är omodernt. Dels har gamla grejer en helt annan kvalitet. Känslan att ta i träföremål från 1700-talet är fantastisk.

Bläddra i bildspelet för info och värdering av Mitt i:s reporters föremål! Pia Nylund och Desiree Alexandersson på Kolonn daterar och värderar.