Tensta är billigaste stationen att bo vid i Stockholm

Så mycket kostar bostadsrätterna vid de olika tunnelbanestationerna.
På röda linjen mot Norsborg sticker Alby ut.
De billigaste bostadsrätterna ligger vid Tenstas tunnelbanestation. En kartläggning av bostadssajten Booli visar vilken av tunnelbanestationerna det är billigast att bo vid.

I årets kartläggning skiljer det drygt 82 000 kronor mellan den dyraste och billigaste lägenheten längs med tunnelbanenätet. Det är en minskning med 13 000 från förra året då en likadan sammanställning gjordes.

Klicka på bilden för att se hela kartan

Tunnelbanekarta med kvadratmeterpriser

 

Billigast i Tensta

De billigaste bostadsrätterna hittar vi i Västerorten Tensta, 20 minuter från T-centralen med tunnelbanans blåa linje 10. Där ligger kvadratmeterpriset på drygt 23 000 kronor.

De dyraste har Kungsträdgården som närmaste t-banestation – ändstationen i centrum för den blåa linjen.

– Många boenden på Strandvägen har Kungsträdgården som närmsta tunnelbanestation, vilket absolut kan vara en förklaring till att stationen är den dyraste, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Undantag från grundregeln

Grundregeln är att det blir billigare bostadspriser ju längre ut på linjen man kommer. Men det finns några undantag.

På röda linjen mot Norsborg, nummer 13, sticker Alby ut. Där är kvadratmeterpriset för en bostadsrätt 34 762 kronor, medan de fem stationerna innan (Vårberg, Vårby Gård, Masmo och Fittja) kostar mellan 25 000 och 31 000 kronor/kvm.

Andra exempel är Fruängen (ändstation på röda linje 14) och Västertorp, som ligger någon minut närmare t-centralen med tunnelbanan, där priset i Fruängen är något högre. Så ser det också ut på gröna linjens gren där sista stationen Farsta strand är cirka 1 000 kronor dyrare/kvadratmeter än Farsta som är stationen innan.

Fakta

Om statistiken

  • Sammanställningen av kvadratmeterpriser för bostadsrätter har gjorts av bostadssajten Booli.
  • Kvadratmeterpriserna baseras på bostäder som sålts inom en kilometers radie från respektive station. kr/m²
Källa: Booli