ANNONS

SOK: OS kostar inte stockholmarna en krona

Peter Reinebo, SOK, OS, OS-by, Barkarby, Järfälla
Enligt Peter Reinebo på SOK skulle en OS-by öka Barkabys attraktionskraft.
Att OS-byn kan hamna i Barkarbystaden vid ett eventuellt Stockholms-OS har tagits emot med skräckblandad förtjusning av boende i området. Många frågar sig vem som ska stå för kalaset. Enligt Peter Reinebo på SOK kan Järfällaborna känna sig lugna.
– Det finns inga kommunala medel i projektet, säger han.
ANNONS

Om allt går som Sveriges Olympiska Kommitté vill så hålls vinter-OS i Stockholm år 2026. Och OS-byn placeras i så fall sannolikt i Barkarbystaden i Järfälla. Det skulle medföra en hel del stjärnglans och strålkastarljus, eftersom det är i OS-byn alla atleter och deras tränare bor.

Men det innebär också en utmaning. Gästerna behöver totalt 600 lägenheter, en tillfällig affär, matsal och vårdcentral. Plus att logistik och kommunikation måste fungera, både för OS-folk och Barkarbyborna.

SOK: Ingen risk för ekonomisk smäll

Detta har väckt en del frågor hos boende i området. Exemplen från tidigare arrangörsstäder, med skenande kostnader och överdimensionerade arenor, verkar ha fått en skepsis att gro. Många Järfällabor Mitt i pratat med undrar om det inte finns en risk att notan sväller, och i så fall hamnar i knät på skattebetalarna.

Enligt Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, finns ingen anledning att oroa sig.

– Projektet är helt och hållet privat. Notan kan inte hamna på kommunen, säger han.

Men det har nog varit förhoppningen inför tidigare OS också. Finns det någon garanti för att kostnaderna inte hamnar på Järfällaborna i slutändan?

– De kostnader som skenat tidigare år är stora investeringar, till exempel arenor och stora infrastrukturprojekt som man velat passa på att bygga i samband med OS, och då har staten eller staden engagerat sig i projektet. Här ingår ingenting sånt och kommunen har över huvud taget ingen del i detta. I Barkarby finns redan vägar, tåg, tunnelbana och närhet till Arlanda. Kanske till och med förbifarten om vi har tur, säger han.

Den stora utmaningen blir att ordna boende för alla deltagare. Att hitta 600 lägenheter som står tomma under flera veckor i februari är inte det lättaste. Planen är att husera gästerna i nybyggen, innan lägenheterna säljs eller hyrs ut.

ANNONS

Kan hyra lägenheter utan kök

Den höga byggtakten i Barkarbystaden gör därför området till den bästa kandidaten, enligt Peter Reinebo.

– Det rör sig om så många lägenheter att det inte räcker med ett byggbolag. I Barkarby byggs så mycket att det finns flera bolag vi kan göra upplägg med så att vi kan hyra lägenheter under OS-veckorna, innan någon hunnit flytta in.

Är inte det svårt att tajma? Tänkt om byggbolagen inte har planerat för så många inflyttningar just då.

– Det finns olika lösningar. Det normala är att vi hyr färdigbyggda lägenheter, men vi kan också hyra in oss i lägenheter där till exempel kök inte installerats än, eftersom vi inte har något behov av kök, säger Peter Reinebo.

Han är övertygad om att en OS-by skulle ha övervägande positiva effekter för Barkarby.

– Områdets attraktionskraft ökar, är vår tidigare erfarenhet. Både inför OS, men också för all framtid.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.