Kötiden ökar – men Anna-Karin hade tur

Anna-Karin Sandqvist, som precis flyttat in i en hyrestvåa i Nockeby, tycker att bostadsförmedlingen har fungerat bra, trots väntetiderna. "Men man måste vara lite aktiv hela tiden och det har jag varit", säger hon.
Anna-Karin Sandqvist, som precis flyttat in i en hyrestvåa i Nockeby, tycker att bostadsförmedlingen har fungerat bra, trots väntetiderna. "Men man måste vara lite aktiv hela tiden och det har jag varit", säger hon.
Den genomsnittliga kötiden för att få en hyresrätt i Bromma minskade under åren 2009-2013 på grund av all nyproduktion.

Men nu ökar väntetiden igen.

Förra året fick den som sökte hyresbostad i Bromma vänta i genomsnitt drygt nio år.

Anna-Karin Sandqvist pustar ut bland sina flyttlådor i den nya hyreslägenheten i Nockeby. Hon har precis flyttat från en trea i Hässelby och är mycket nöjd med att byta område.

– Det är mycket lugnare här och nära till naturen, säger hon.

Lägenheten fick hon genom bostadsförmedlingen i månadsskiftet november-december.

– Jag var väldigt förvånad att jag fick den eftersom jag bara hade stått i kö i fyra år. När jag hade varit där och kikat tillsammans med min dotter sa jag ”jaja, jag lär inte få den”, berättar hon.

– Men det handlar väl om tillfälligheter. Man råkar ha tur. Kanske var de andra inte lika uppmärksamma när det var så nära jul.

För de flesta andra som står i bostadskön och vill flytta till Bromma tar det betydligt längre tid att få en lägenhet än det gjorde för Anna-Karin Sandqvist. Bara runt 600 hyreskontrakt förmedlas varje år i området och under 2015 var den genomsnittliga kötiden uppe i 9,1 år.

– Kötiden ökar i hela kommunen och i hela länet, säger Marika Nordström, marknadschef på Stockholms bostadsförmedling.

Under 2014 var kötiden för en hyresrätt i Bromma 8,5 år och året innan 6,6 år – detta trots att antalet förmedlade lägenheter legat relativt konstant de senaste åren. Mellan 2007 och 2012 minskade däremot kötiden i Bromma på grund av nybyggen i bland annat Beckomberga och Mariehäll.

– Är det mycket nyproduktion i ett område påvekar det kötiden eftersom det alltid är högre hyror. Högre hyror minskar intresset och ger kortare kötider, säger Marika Nordström.

Flest hyreslägenheter i Bromma finns i Blackeberg och Beckomberga. Där förmedlades 350 hyreskontrakt förra året. Även i Traneberg och Mariehäll förmedlas en del kontrakt. I övriga Bromma handlar det om enstaka lägenheter. I Äppelviken förmedlades det till exempel bara en hyreslägenhet under hela 2015.

– Att kötiderna ökar betyder att utbudet inte möter efterfrågan. Befolkningen ökar och utbudet hänger inte med då blir resultatet längre kötider, säger Marika Nordström.

Kötiden för en hyresrätt i Bromma är allra längst i Traneberg.

– Närheten till vatten, närheten till stan och närheten till tunnelbana är de parametrar som brukar avspegla sig på kötiderna, säger Marika Nordström.

Fakta

616 lägenheter förmedlades förra året

Kötiden för en hyresrätt i Bromma var under 2015 9,1 år.

Totalt 616 lägenheter förmedlas i området under 2016.

Kötiden i Bromma sjönk under åren 2007-2012 på grund av nybyggnation för att sedan öka igen.

Den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt i Stockholms kommun var 8,2 år under 2015.

Källa: Stockholms bostadsförmedling