ANNONS

Långa kötider till gynekologen – Handen en av de som stängt

Elin Bohman tycker att väntetiderna för att få träffa en gynekolog är oacceptabla. "Kvinnosjukdomar är nedprioriterade" säger hon.
Elin Bohman tycker att väntetiderna för att få träffa en gynekolog är oacceptabla. "Kvinnosjukdomar är nedprioriterade" säger hon.
Tusentals kvinnor i Stockholm tvingas vänta för länge för att få tid hos gynekolog. Bakom de ökade köerna står krav som tvingar mottagningar att stänga.
Aleris i Handen är en av de som stängt.
– Två ställen hade inga tider förrän årsskiftet. Det är helt galet, säger Elin Bohman som har endometrios.
ANNONS

Elin Bohman lider av sjukdomen endometrios och vill bli remitterad till en specialist. Först måste hon komma till en gynekolog, men trots att hennes smärtor har ökat så tvingas hon vänta. Det finns inga lediga tider förrän den 14 oktober.

– Den kortaste väntetiden jag har hittat är en månad. Två ställen hade inga tider innan årsskiftet. Jag får nu gå med smärta, säger hon.

bromma, endometrios, Elin Bohman. Långa kötider till gynmottagningar. Elin, som lider av enometrios, får vänta nästan en månad på tid för remiss.

Under 2019 har fyra gynmottagningar stängt: Aleris Handen, Aleris Nacka, kvinnokliniken i Vällingby samt Slussenkliniken. Elin Bohman gick tidigare till en privatklinik vid Brommaplan. Men de stängde i somras.

Endometrios

1 av 10 kvinnor drabbas

  • Endometrios är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Det orsakar inflammationer i buken vilket kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och cystor.
  • Ungefär var tionde kvinna som har mens har sjukdomen.
  • Ett vanligt symtom på endometrios är att ha mycket ont i samband med mens. För den som drabbas är det viktigt att träffa en gynekolog för att få hjälp med utredning och behandling.
Källa: 1777 Vårdguiden, Endometriosföreningen

– Jag trodde väl inte att det skulle vara så himla krångligt. Men jag har spenderat en hel vecka på att bara få en tid i telefonkön, säger hon.

Mottagningar tvingas stänga

Anledningen till de ökade kötiderna är nya krav från Region Stockholm som innebär att specialistkliniker måste ha minst två läkare verksamma inom samma specialitet. Kravet har gjort att flera mottagningar med bara en gynekolog tvingats stänga.

– Det här beslutet är stelbent och tar inte hänsyn till verkligheten eller till patienterna, säger Misgena Bekuretsion, gynekolog på Läkarhuset i Vällingby.

Misgena Bekuretsion, gynekolog vid Kvinnokliniken i Vällingby. Foto: Anders Göransson.

 

Han har tidigare kritiserat de nya kraven från Regionen. På ett år tar Misgena Bekuretsion emot 3 600 kvinnor. Men trots att besöksboken var fulltecknad och kön lång stängde han gynmottagningen i juni. Hade han inte sagt upp hyresavtalet hade han riskerat att vara bunden till det i flera år.

– Det känns inte bra, säger han.

Tillgängligheten har minskat

Samtidigt blir köerna längre. I augusti hade 28 procent av kvinnorna i kö väntat mer än 30 dagar på att få träffa en gynekolog för ett inledande besök. Samma period förra året var siffran 26 procent.

Vad gäller mottagningsbesök hade 15 procent väntat mer än vårdgarantins 90 dagar för att få behandling i augusti. Samma period förra året väntade åtta procent av kvinnorna i kö på behandling. 

– Tillgängligheten har minskat något jämfört med föregående år, skriver Hesam Akbari, pressansvarig på Region Stockholm, i ett mejl. 

Han har tidigare kommenterat beslutet om tvåläkarsystemet.

– Syftet med det här är inte att läkare ska sluta och lägga ned. Tvärtom. Det ska öka tillgängligheten för patienterna och öka möjligheten att hålla öppet, gå på utbildningar, ta emot ST-läkare och liknande. 

”Kvinnosjukdomar är nedprioriterade”

Elin Bohman tycker att de långa väntetiderna är oacceptabla.

– Kvinnosjukdomar fortsätter att vara eftersatta och nedprioriterade. Jag tycker att det är bedrövligt, säger hon.

Fakta

Tvåläkarkravet

  • Kravet innebär att specialistmottagningar måste ha minst två läkare som var och en är kliniskt verksam till minst 75 procent.
  • Enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen är syftet att ”öka kollegial samverkan och därmed stärka patientsäkerheten” samt att ”öka tillgängligheten och minska sårbarheten vid frånvaro”.
  • Det finns möjlighet att söka dispens från kravet om mottagningen ligger i ett ”perifert område”, men sådana ansökningar ska bedömas restriktivt, enligt Region Stockholm.
  • Beslutet om tvåläkarkravet fattades för två år sedan och skulle börja gälla fullt ut från den 1 januari 2020. Sedan förlängdes omställningstiden till 2024 för att fler kliniker skulle hinna anpassa sig. 
Källa: Region Stockholm