ANNONS

Nackaskolor överväger att välja nordisk skolmat

Det polska köttet har serverats till skolluncher i Nacka som kalops och biff bourgogne
Det polska köttet har serverats till skolluncher i Nacka som kalops och biff bourgogne
Kunskapsskolan, en av skolorna i Nacka där oinspekterat polskt kött serverats till skollunch, kan i framtiden välja att köpa in skolmat endast från svenska leverantörer.
Samtidigt meddelar leverantören av det polska köttet att de från 7 februari enbart tar in svenskt och nordiskt kött.
ANNONS

Som Mitt i tidigare berättat har det oinspekterade polska köttet serverats på tre skolor i Nacka.

Två av skolorna ägs av Kunskapsskolan i Sverige som driver grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning.

När Mitt i under tisdagen pratade med skolans kommunikationschef, Sofi Klang, sade hon att Kunskapsskolan i framtiden kan komma att välja endast nordiska leverantörer av skolmat. Senare förtydligade hon sig och säger att det är leverantören Kleins Kitchen som lämnat besked till Kunskapsskolan att de endast kommer välja nordiska leverantörer.

Kunskapsskolan har för egen del ett pilotprojekt:

– En central upphandling av en ny leverantör är på gång, där spårbarhet och kvalitet är viktigt. Matsäkerheten är en avgörande aspekt. I den pilot som vi testar ingår bara svenskt kött och svensk fågel, och som är fri från fläsk, säger Sofi Klang.

Fortsätter med inköpen

Tills vidare kommer Kunskapsskolan att fortsätta köpa skolmat från nuvarande leverantören Kleins Kitchen:

– Det är långa processer att upphandla matleverantörer, det tar lång tid. Tills vidare kommer vi att fortsätta servera mat från Kleins i våra skolor.

ANNONS

Den skolmat som levereras till Kunskapsskolans skolor i Nacka är cateringmat, mat som levereras färdiglagad och som varmhålls och serveras till eleverna under förmiddagen.

I dag går drygt 13 000 elever på Kunskapsskolans 29 grundskolor och sju gymnasieskolor. I de två skolorna i Nacka går drygt 740 elever.

Den tredje skolan i Nacka som tagit emot leveranser av det oinspekterade polska köttet är Internationella engelska skolan. På skolan går närmare 900 elever. Jonathan Howell, presschef på Internationella engelska skolan, skriver i ett mejl till Mitt att det som avslöjats inte är acceptabelt. Skolan kommer att prata med leverantören och om skolan inte känner sig nöjd med kvalitetsprocessen, kan skolan byta leverantör.

Jonathan Howell hänvisar också till det pressmeddelande Kleins Kitchen skickat ut, där Kleins Kitchen skriver att de hädanefter endast tar in svenska och nordiska råvaror.

Byter leverantör

Kleins Kitchen som levererat partiet med oinspekterat polskt kött skriver på sin hemsida att de från och med torsdag 7 februari byter ut allt nötkött, fläskkött och fågel till svensk eller nordisk råvara.

Kleins backar – satsar på svenskt kött

– Sedan kommer vi också att söka dialog med relevanta myndigheter för att diskutera om det finns fler åtgärder som ytterligare kan bidra till att öka kvaliteten i den mat vi serverar, skriver matleverantören.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.