ANNONS

Polska köttet har serverats på tre skolor i Nacka

26 skolor i länet har fått del av den obesiktigade köttleveransen (Arkivbild)
26 skolor i länet har fått del av den obesiktigade köttleveransen (Arkivbild)
Tre skolor i Nacka har serverat det oinspekterade polska köttet.
– Det är jätteupprörande, det är fullständigt oacceptabelt, säger Sofi Klang, kommunikationschef på Kunskapsskolan, en av de drabbade skolorna.
Mitt har sökt distributören för en kommentar.
ANNONS

Livsmedelsverket slog förra veckan larm om att 85 kilo av ett okontrollerat parti av polskt kött blandats upp med kött som gått till skolkök i länet.

Mitt i har tagit del av den lista över 26 skolor som fått skolluncher som innehåller kött från Polen och från partiet och som distributören, Kleins Kitchen, lämnat in.

Det oinspekterade köttet har distribuerats av skolköksföretaget Kleins Kitchen som levererar mat till över 80 skolor och förskolor i Stockholms län.

Har fått lista av företaget

Enligt listan har tre skolor i Nacka fått leveranser av det obesiktigade polska köttet.

Skolor med drygt 740 elever

Två av skolorna ingår i den fristående Kunskapsskolan.

På de båda skolorna går sammanlagt drygt 740 elever.

ANNONS

Sofi Klang, kommunikationschef på Kunskapsskolan, fick i tisdags kväll bekräftat att de två skolorna serverat köttet till sina elever.

– Det är jätteupprörande, det är fullständigt oacceptabelt. Vi kommer att kräva en noggrann redovisning av Klein så att det inte händer igen.

Enligt Sofi Klang har en av skolorna, Kunskapskolan Nacka, den 29 januari serverat 300 portioner biff bourgogne där det polska köttet ingått. Kunskapsskolan Saltsjöbaden har samma dag serverat 250 portioner av samma rätt, även där har det polska köttet ingått.

Hur mycket av köttet som faktiskt har ätits upp av eleverna, låter Sofi Klang vara osagt. Skolorna har även vegetariska rätter som alternativ måltid.

– Jag har ingen uppfattning om antalet. Det vi kan säga är att vi fått levererat 550 portioner.

Har köttet varit farligt för eleverna?

– Kleins Kitchen hänvisar till Livsmedelsverket och menar att att det inte finns akuta hälsorisker. Livsmedelsverket menar att köttet klassas som osäkert, det betyder inte att köttet är farligt. Men självfallet är det helt oacceptabelt att köttet har serverats.

Har du några råd till föräldrar och elever?

– Jag kan inte göra annan bedömning än Livsmedelsverket. Jag har inget annat besked än det vi fått från Kleins eller någon annan myndighet. Om en elev känner sig orolig är det bättre att ta kontakt med sjukvården. Vi har också bett föräldrar meddela oss om det händer något.

Går ut med ytterligare information

Kunskapsskolan har sedan tidigare gått ut med information till alla sina skolor, om vilka  kötträtter det handlar om och vilka datum kötträtterna har serverats. Skolan kommer att gå ut med ytterligare information, enligt Sofi Klang.

Den tredje skolan i Nacka som står med på listan som serverat det polska köttet, är Internationella Engelska skolan i Nacka strand där knappt 900 elever gå.

Skolan har serverat kalops 24 januari och biff bourguignon den 29 januari. Jonathan Howell, skolans presschef, sade till Mitt i innan det blev känt att skolan verkligen stod med på listan, att det som hänt inte var acceptabelt.

Det som ätits upp har ätits upp, jag inga uppgifter om att folk har blivit sjuk

Daniel Persson, livsmedelskontrollen Stockholms stad

Daniel Persson är avdelningschef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad, den myndighet som närmast ansvarar för tillsynen av Kleins Kitchen:

– Det som ätits upp har ätits upp, jag inga uppgifter om att folk har blivit sjuka.

Finns det risker med att äta köttet?

– Den kopplingen är svår att göra. Köttet är inte kontrollerat, därför finns inga garantier att köttet är okej. Men vi har inte sett att det är fel på köttet.

Har du något råd till elever som ätit av köttet?

– Det är svårt att råda till något alls, man behöver inte vara mer orolig på grund av det här. Än så länge har vi inte sett att det hänt något.

Charlie Stjernberg, mediekontakt för Kleins Kitchen, lämnar inga kommentarer utan hänvisar till företaget:

– Det finns en överenskommelse mellan Kleins och kunderna att Kleins får stå för informationen.

 

Obesiktigat kött från Polen har serverats som skolmat på Internationella engelska skolan i Nacka

 

Obesiktigat kött från Polen har serverats som skolmat på Kunskapsskolan i Nacka

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.