”Kyld” köttfärs hade temperatur på 65 grader

Köttfärssåsen skulle vara nollgradig – hade en temperatur på 65 grader.
Köttfärssåsen skulle vara nollgradig – hade en temperatur på 65 grader.
En saluhall i Täby har fått ett föreläggande efter att de inte varit noggranna med temperaturer på maten. Vid det senaste besöket upptäckte en kontrollant att två kantiner med köttfärsås var varma, trots att de registrerats som nedkylda.
– Den här typ av dokumentation måste göras på rätt sätt, säger kontrollanten Gunilla Lindström.

Den 15 maj fick en saluhall i Täby ett oanmält besök av inspektörer från Miljö- och hälsoskyddskontoret. Vid tidigare besök har butiken fått anmärkningar, främst när det handlar om dokumentationen kring nedkylningen av livsmedel. Så blev även fallet vid det här besöket.

När inspektören Gunilla Lindström inspekterade två stora kantiner med köttfärsås frågade hon om de skulle kylas ned, men personalen på plats sa att den redan var nedkyld till 0 grader.

– När jag kände med handen på kantinen var den varm och vid kontroll med min termometer visade den en temperatur på 65 grader.

Kan öka tillväxten av bakterier

Den typen av livsmedel ska efter att den varit varm kylas ner till 8 grader efter max fyra timmar för att förhindra tillväxten farliga bakterier. I och med att butiken fått liknande anmärkningar tidigare beslöt Gunilla Lindström att ge butiken ett föreläggande.

– Man måste se till att kontrollen och dokumentationen görs på rätt sätt. I det här fallet fungerade troligen inte deras nedkylningsskåp som det skulle, vilket man inte uppmärksammat, och man skulle kontakta sitt serviceföretag.

Inte tillräckligt rent

Även andra brister påtalades, som att det på svåråtkomliga ställen inte var tillräckligt rent. Det har anmärkts tidigare och i kontrollrapporten framgår det att städningen förbättrats men att det fortfarande inte gjorts helt rätt.

Det fanns även problem med en av butikens takplattor där isolering syntes och färg flagnade.

– Vid mitt förra besök var det öppet i taket vilket inte är bra eftersom det kan ramla ner smuts och skadedjur. De menade att de haft problem att hitta en ny och använde en gammal vilket är bättre men fortfarande inte bra, säger Gunilla Lindström.