Köttfri dag på Lidingös skolor blev riksnyhet

Många har reagerat på nyheten att det ska bli mer grönt på menyn ­
i Lidingös skolor, när en köttfri dag införs.
Många har reagerat på nyheten att det ska bli mer grönt på menyn ­
i Lidingös skolor, när en köttfri dag införs.
Nyheten om att skol­elever på Lidingö ska få vegetarisk mat en gång i veckan har fått stor spridning i media.

– Det hade vi inte ­räknat med, säger ­kommunens upphandlare Linnea Olsson.

Nyligen var Lidingö Tidning först ut att berätta om att kommunen planerar att införa en helt vegetarisk dag i veckan. Nyheten fick efter det stor spridning i både riksmedia och sociala medier.

Vissa vänder sig mot förbudstanken – medan andra jublar över Lidingös planer. Jonas Paulsson, grundare av organisationen Köttfri måndag i Sverige är en av dem.

– Lidingö hamnar på världskartan. Vegetariskt är bra för miljön, folkhälsan och den globala livsmedelsförsörjningen. Och Lidingö är inte vilken kommun som helst utan en borgerlig kommun där man normalt sett inte förespråkar det här, säger Jonas Paulsson.

Lidingö kommuns upphandlare hade inte räknat med att nyheten skulle få en sådan spridning.

– Jag blev förvånad. Det är många kommuner som serverar vegetariskt men inte så många som ställer krav på det i upphandlingen, det är kanske det som gör att det kommer fram lite extra. Vårt syfte har inte varit att propagera för en köttfri dag utan vi tycker att vegetariskt ska vara ett naturligt inslag på menyn, säger upphandlare Linnea Olsson.

Frågan om vegetarisk mat i skolan har tidigare varit en het potatis. När Vasaskolan i Gävle serverade vegetarisk mat under två dagar i november 2013 protesterade Moderata ungdomsförbundet genom att dela ut hamburgare.

Och när Nyköpings kommun förra året beslutade att införa vegetariska onsdagar i skolköken planerade även Lantbrukarnas riksförbunds lokala kontor att grilla hamburgare i skolan.

Men några grillade hamburgare i protest blir det inte denna gång, åtminstone inte från Muf.

– Det är valfriheten som är det viktiga. Nu kommer det att finnas minst två vegetariska alternativ och då har man ju möjlighet att välja själv. Vi är väldigt positiva till att man har en dag då man tar bort köttet och värnar om miljön, så länge det finns flera alternativ, säger Marcus Rajkowski, ordförande Muf Lidingö.

Fakta

Twittrat om den köttfria dagen: