ANNONS

Efter köttlarmet: Nu ifrågasätts skolornas mat

Det sjuka polska köttet blev till Boeuf Bourguignon på Stockholmsskolor.
Det sjuka polska köttet blev till Boeuf Bourguignon på Stockholmsskolor.
Sjukt polskt kött serverades på skolor. Nu väcks debatten om skolmaten i Danderyd.
– För oss är det självklart att prioritera investeringar i barnens skolmat, säger Jenny Åkervall (S).
ANNONS

Först kom larmet. Elever på Viktor Rydberg i Djursholm kan ha ätit sjukt kött från Polen. Sedan blåstes faran över. Djursholmsskolan var inte med bland de skolorna som fått köttet.

Detta meddelande skickades till alla elever på Viktor Rydberg i Djursholm.

kött, polen, schoolsoft, meddelande, Danderyd

Flera personer runt om i Stockholm har kommenterat och ifrågasatt varför kött köps in från Polen när det finns närproducerad mat.

En person som har reagerat över detta är Socialdemokraternas gruppledare i Danderyd, Jenny Åkervall, som också har barn som går på Viktor Rydberg i Djursholm.

– Först drar man en lättandes suck att ens barn inte ätit det där köttet från cancersjuka polska kor, men nästa tanke blir vad det egentligen är för kvalitet på det som serveras i Danderyds skolor. Och varför det överhuvudtaget serveras kött från öststatsländer och inte svenskt, säger Jenny Åkervall till Mitt i.

Jenny Åkervall (S) vill lyfta debatten om skolmaten i Danderyd. Foto: Åsa Sommarström

Snålt eller ekonomiskt?

Socialdemokraterna krävde redan i valrörelsen att kommunen skulle göra insatser att förbättra skolmaten i Danderyd med mer ekologisk, närproducerad mat och vegetariska alternativ.

ANNONS

– Vi såg att man snålar med resurserna till skolmaten. I Danderyd kostar barnens skollunch i genomsnitt 25 kronor. I Stockholms stad satsar man 39 kronor per lunch. I Danderyd ställer kommunen heller inga likvärdighetskrav på skolorna kring kvalité och utbud på det som serveras. Det behöver skärpas upp anser vi, säger Åkervall.

I måndags kunde Mitt i avslöja att Danderyds går 80 miljoner back. Samtliga nämnder har sparkrav – skolan ska under 2019 spara närmare 8 miljoner kronor.

– För oss är det självklart att prioritera investeringar i barnens skolmat. För de flesta är lunchens barnens viktigaste mål som påverkar inlärning och psykisk och fysisk ork. Sedan har vi miljöaspekten också så klart. Att maten i största möjliga utsträckning ska vara ekologisk och närproducerad och att skolorna ska servera bra vegetariska alternativ är något jag tror föräldrar och barn förväntar sig idag. Även om det kostar några kronor extra. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.