Min lokala hjälte

Kottlasjön är en deckarmagnet

Jan Malmstedt skriver om deckare som utspelar sig på Lidingö.
Jan Malmstedt skriver om deckare som utspelar sig på Lidingö.
Jan Malmstedt letar spår från olika deckare som utspelar sig på Lidingö till sin nya bok. Han har letat upp miljöer på ön som författarna haft som förebilder när de skrivit böckerna.

Han varvar nedslagen i dessa deckarmiljöer med en historisk tillbakablick på Lidingöpolisens verksamhet genom åren.

Lidingöbon Jan Malmstedt, som tidigare skrivit flera böcker med Lidingötema, håller för närvarande på att skriva en bok som har arbetstiteln ”Brottsplats Lidingö i detektivromaner och i verkligheten”. Det handlar om olika platser och omgivningar som har beskrivits i olika deckare.

– Jag letar efter deckare som har Lidingömiljöer och så letar jag upp de platser som har varit förebilderna till intrigen i böckerna. Jag skriver också en historik om dessa platser. Det är mycket Lidingöhistoria och mycket deckarhistoria, säger Jan Malmstedt.

Jan Malmstedt började jobba som journalist på Lidingö Tidning i slutet av 1950-talet och minns flera av de poliser som då jobbade på Lidingö. I anslutning till deckarhistorierna skriver han hur poliskåren var sammansatt vid den tiden och vem som var polischef vid det tillfälle då deckaren utspelar sig. Han har gjort en gedigen förundersökning. Han har intervjuat deckarförfattare, barn till författare, gamla poliser som jobbat på Lidingö samt Lidingös byggnadsantikvarie.

– Jag har försökt göra en så grundlig research som möjligt. Jag har ju jobbat både som journalist och som detektiv. Det känns som detta är ett unikt sätt att följa upp deckarförfattarnas förebilder.

Vilken del på Lidingö förekommer mest i deckarna?

– Det är Kottlasjön som är rena magneten. Den är mystisk och ligger mitt på ön. Typiska exempel är ”Kottlamysteriet” av Axel Kerfve, ”Oskyldig flicka från landet” av Jacob Palme och en novell i Hasse Alfredssons samling ”Lagens långa näsa”.

Slår verkligheten dikten på Lidingö?

– Ja, det gör den. Jag har inte tagit med tragedier som mord och andra obehagliga händelser. I fiktiva deckare kan man dock göra något spännande av tragedier. Jag har i stället lyft fram lite roliga polishändelser.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.