ANNONS

Kowsar hjälper dig att starta eget

"Jag älskar mitt jobb, jag har hittat rätt", säger Kowsar Aden.
"Jag älskar mitt jobb, jag har hittat rätt", säger Kowsar Aden.
"Var uthållig" är ett av Kowsar Adens råd till de som vill starta ett eget företag.
"Var uthållig" är ett av Kowsar Adens råd till de som vill starta ett eget företag.
Kowsar Aden är själv egenföretagare så hon vet vad det innebär att driva eget.
Kowsar Aden är själv egenföretagare så hon vet vad det innebär att driva eget.
Drömmer du om att starta eget? Nu finns Start-Up Stockholm i Skärholmen, redo att hjälpa.
Affärsrådgivare är Kowsar Aden, själv egenföretagare.
– Det finns så många goda idéer där ute, säger hon.
ANNONS

Start-Up Stockholms kontor på Portholmsgången 1 är enkelt. Här finns ett runt bord, några stolar och en dator. Så mycket mer behövs inte. Det viktiga härinne är mötet mellan två personer: affärsrådgivaren Kowsar Aden och den man eller kvinna som kommer hit för att berätta om sin företagsidé.

– Det är så häftigt att höra om människors affärsidéer. De har något som de brinner för, något som kanske fortfarande bara är en vision men som kan bli verklighet, säger Kowsar Aden med ett stort leende.

Också Kowsar Aden brinner – för att hjälpa dem som kommer hit. Hon är affärsrådgivare på Start-Up Stockholm, en ideell stiftelse som erbjuder kostnadsfri rådgivning, workshops och program för alla som vill starta eller utveckla ett eget företag.

Tidigare fanns stiftelsen bara i city men i början av november öppnade man ett kontor i Skärholmen centrum (i samma lokaler som Fokus Skärholmen).

– Vi vill finnas för alla stockholmare. Därför öppnade vi här, och snart startar vi kontor i norrort också. Det ska inte finnas något ursäkt för att inte komma hit, säger Kowsar Aden med glimten i ögat.

Driver själv ett företag

Hennes egen erfarenhet av företagande är lång. Hon började sitt yrkesliv som barnskötare vid en förskola, men tog tjänstledigt för att satsa på sina egna idéer.

2011 startade hon företaget Nabad Consultings, som arbetar med att förbättra kommunikationen mellan människor från olika kulturer. Hon föreläser, coachar, är utbildningsledare och moderator vid konferenser, bland annat. Start-Up Stockholm fick upp ögonen för henne när hon höll i en föreläsning i Husby, där it-kunniga personer från orten inspirerade ungdomar att bli programmerare.

– En person från Start Up Stockholm satt i publiken och frågade sedan om jag ville jobba för dem. Det ville jag! säger Kowsar Aden.

Numera delar hon alltså sin arbetstid mellan Start-Up Stockholm och sitt eget företag. Det kan verka tufft, för en 35-årig mamma, ensamstående med tre barn. Men Kowsar Aden betonar i stället att hon själv är ett exempel på att det går att förverkliga sin dröm om egenföretagande, även om man är småbarnsförälder med stort ansvar hemma.

ANNONS

Stöd och tuffa frågor

Hittills har hon heller aldrig stött på en idé som hon tycker är dum eller dålig, när människor berättat för henne om sina drömmar.

– Nej, absolut inte. Men i början kanske personen är den enda som tror på sin idé. Då kan det vara skönt att komma hit och bli lyssnad på av någon som är intresserad – och som också ställer de tuffa frågorna, säger Kowsar Aden, som utöver svenska även talar somaliska och engelska.

Vid affärsrådgivningen får varje person alltså individuell stöttning och coachning. Dessutom har Start-Up Stockholm seminarier, workshops, program och kurser. Allt är kostnadsfritt.

– Det finns så många goda idéer där ute. De ska upp i ljuset, säger Kowsar Aden.

 

Fakta

Kowsar Adens bästa tips

*Var uthållig. Tro på din idé innan alla andra gör det.

*Sök hjälp och stöd med sådant som är svårt (till exempel hos Start Up Stockholm). Du behöver inte stå ensam.

*Hitta en mentor – någon som har erfarenhet i den bransch du vill verka i, och som kan coacha.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.