Kraftdammen saboterades

Magnus Danielsson vid dammluckorna som någon öppnade.
Magnus Danielsson vid dammluckorna som någon öppnade.
Någon bröt upp fyra stora hänglås och fick vattnet att forsa ut ur Fatbursdammen i närheten av Tyresö kyrka.

– Sjön blev nästan helt nedtappad, säger Magnus Danielsson som äger Uddby kraftstation.

Fatburdammen ligger invid Brakmarsvägen i närheten av Tyresö kyrka och Tyresö slott. Vad som hände där i början av förra veckan gör Magnus Danielsson minst sagt förbryllad.

– Den som gjorde det här kan väl vända sig till tidningen för att förklara varför. Jag förstår inte, säger Magnus Danielsson som äger en kraftstation i närheten av Fatbursdammen.

Efter att hänglåsen brutits upp och dammluckorna öppnats så forsade vattnet ut ur dammen, vilket till följd att vattnet sjönk i sjön Fatburen, men också i nästa sjö uppströms.

– Vattnet sjönk bortåt 60 centimeter, säger Magnus Danielsson.

I tisdags förmiddag upptäckte flera Tyresöbor att något inte var som vanligt i sjösystemet och både boende och kioskägare började höra av sig.

– Medborgarna blir ju fundersamma när något inte stämmer. Det forsade ut kanske åtta-nio gånger mer vatten än normalt, säger Bertil Eriksson som är vatten- avlopp och renhållningschef på kommunen.

Vattenkraftverket som Magnus Danielsson driver är Stockholms äldsta och byggdes i slutet av 1800-talet. Då levererade kraftverket el till mekaniska verkstäder på Södermalm. Nu ger det el som motsvarar 500 hushåll, förklarar Danielsson.

Men efter brottet i förra veckan som polisen rubricerar som grov skadegörelse stod turbinerna till kraftverket still. Magnus Danielsson räknade direkt efter händelsen med driftstopp i en vecka.

Polis som kom till platsen hittade tre uppbrutna hänglås i strömmen nedanför.

– De kommer att skickas på teknisk analys, säger Robert Heurgren, informationsansvarig på polisen.

Varken på kommunen eller hos polisen har man några förklaringar till sabotaget.

– Något sådant här har jag inte hört om tidigare, säger Robert Heurgren.

Fakta