Här kan du testa din kräftlycka i söderort

Det här gäller om du vill fånga dessa utan nyp.
Mitt i går igenom vad som gäller om du vill fånga dessa utan nyp.
Mitt i visar vägen till årets kräftfiske och hur du kan gå till väga för att själva pröva fiskelyckan i länet. I söderort är det möjligt att fiska kräftor i Flaten.

Det våras för kräftan. Även om ordet kräftpremiär kanske får många att tänka på frysta kartonger i den lokala matbutiken betyder det samtidigt frisk luft, fiske, sena nätter och förhoppningsvis burar fulla med kloprydda krabater för andra.

Sedan den 7 augusti har det varit möjligt att fiska kräftor i ett antal sjöar runt om i länet, bland annat i Flaten. Säsongen pågår till slutet av september.

– Kräftor är mest aktiva när det är mörkt, så det är bäst att fiska på kvällen och natten, eller säger Bengt Olsson som är kommunikatör hos Sportfiskarna.

En kräftbur och Bengt Olsson, kommunikatör hos Sportfiskarna.

En kräftbur och Bengt Olsson, kommunikatör hos Sportfiskarna. Foto: Most Photos / Diane Keetlaer Olsson

Skymning, kväll eller natt – pröva dig fram

Men det går också att pröva sig fram gällande tidpunkt, det beror mycket på hur man placerar buren. Ett särskilt bra tips som Bengt vill skicka med är att försöka lägga buren i närheten av en nedsjunken trädstams eller annan typ av ojämnhet i vattnet. På den här typen av platser trivs kräftorna särskilt bra och du har större chans till fångst.

Varför ska man fiska kräftor om man aldrig har gjort det?

– Det finns massa anledningar. Det är väldigt roligt först och främst, sen är även ett viktigt argument idag att det är mer klimatsmart att fånga dina egna kräftor än att köpa dem från andra sidan jorden, säger Bengt.

Dessa kommer främst fram i mörket – så du måste vara redo för sena timmar.

Dessa kommer främst fram i mörket – så du måste vara redo för sena timmar. Foto: Most Photos

Hemligheten är en sur mört

Framförallt menar Bengt att det är en helhetsupplevelse och något som man kan samlas kring, både barn och vuxna.

– En nyckelfaktor är att ha bra bete, man använder ju oftast fisk, den kan man meta upp innan, mört är bra bete. Den får gärna vara lite sur, en mört som har legat ett tag är mums för kräftorna.

Sjö eller Mälaren – fiskekort är ett krav

Både i Huddinge, Nacka och Söderort finns sjöar där det är tillåtet att fiska kräftor i år – även på vissa platser i Mälaren kan du fiska kräftor.

Oavsett var du väljer att pröva din kräftlycka så behöver du ett fiskekort. Väljer du någon av sjöarna finns fiskekort att köpa via Sportfiskarna och är du mer intresserad av Mälaren så är det genom Stockholm stad du köper ett så kallat TDA-4 fiskekort.

Fakta

Här kan du fiska kräftor 2019

Stockholms stad erbjuder alla som köper fiskekort för Mälaren att fiska kräftor från 17/8-8/9. Inom länet är det tillåtet att fiska kräftor i större delen av Mälaren. Men eftersom kräftfisket i just Mälaren kan vara ”svajigt” finns också en bonuskväll den 24 augusti, då samma fiskekort ger tillgång till ett stort antal insjöar runt om i länet, bland annat:


Albysjön, Tyresö

Råcksta sjö, Vällingby/Hässelby

Judarn, Bromma

Sicklasjön, Nacka

Ullnasjön, Täby/Österåker


Är du mer sugen på Sportfiskarnas sjöar så krävs också fiskekort, mer information hittar du här.

Kräftpremiären ägde rum 7 augusti, fisket pågår till 28 september.

Flaten, Söderort

Trehörningen, Huddinge

Långsjön, Huddinge

Sicklasjön, Nacka

Söderbysjön, Nacka

Ulvsjön, Nacka

Mer information om kräftfiske i sjöar hittar du här. Vill du hellre testa lyckan i Mälaren finns mer information här.

Källa: Sportfiskarna och Stockholms stad