ANNONS

Kraftig ökning av besökare på Hellasgården

Kalle Schröder är en av de nya delägarna som numera sköter Hellasgården.
Kalle Schröder är en av de nya delägarna som numera sköter Hellasgården.
Julia Barcellos är ny drift- och restaurangchef på Hellasgården.
Julia Barcellos är ny drift- och restaurangchef på Hellasgården.
Konstsnöspår. Ny lekplats. Bouleplan.
De nya ägarna av verksamheten på Hellasgården har planer för den populära friluftsgården i Nackareservatet.
Under en ny ledning har besöksantalet under årets två första månader ökat med 30 procent.
ANNONS

Kalle Schröder, Pål Åsberg och Marcus Svanberg.

Där har ni de nya ägare av verksamheten på Hellasgården.

För Kalle Schröder, uppväxt i Hästhagen några kilometer norr om Hellasgården, är det en dröm som går i uppfyllelse, drömmen att en gång ta över Hellasgården.

När han för några år sedan flyttade tillbaka till Hästhagen efter att ha bott på Söder i många år, bestämde han sig för att förverkliga drömmen.

När den tidigare driftansvarige av Hellasgården slutade, fick Kalle Schröder och hans kompanjoner chansen att ta över, genom det gemensamt ägda bolaget Hellas storstugan AB.

”Lite av entreprenör”

Kalle Schröder är 43 år och säger att han ”lite av entreprenör”. Han har en bakgrund i restaurang- och filmbranschen och äger sedan tidigare en restaurang på Söder.

Hellasgården har en outnyttjad potential, enligt Kalle Schröder. Han ser en friluftstrend där allt fler besöker området.

– Kanske är det mer vanligt att åka långfärdsskridskor och skidor.

Han och de andra delägarna vill locka till sig fler av den här stora skaran friluftsmänniskor.

ANNONS

– Ambitionen är att göra det mer ambitiöst. Redan i dag är Hellasgården ett otroligt populärt utflyktsmål. Stockholmarna har ett växande intresse för friluftsliv och naturen. Den här miljön som finns här, en kvart från stan. Det finns otroligt mycket mer att göra, säger Kalle Schröder.

Öppnat stängda rum

Under de två månader som de varit i gång har de renoverat Hellasgården invändigt, öppnat tidigare stängda rum för allmänheten och fått 50 nya platser. Och restaurangen har fått en helt ny meny, där all mat lagas från grunden, och där ambitionen är att ha vegetariskt, fisk och kötträtt som alternativ.

Hellasgården håller numera öppet även kvällstid,

– Tidigare har öppethållet varit oregelbundet.

Utomhus planerar de att inom någon månad öppna en kaffebar, där förutom varma drycker även vin ska kunna serveras.

”Stort belopp”

De har lagt ned ett stort belopp ur egen ficka på renoveringen, hur mycket vill Kalle Schröder inte avslöja. Enligt egen utsago har de sett en 30-procentig ökning av antal beställda rätter, inklusive fikagäster, under januari och februari vilket motsvarar 700–800 rätter en lördag eller söndag, vilket är mycket även mätt med innerstads mått, enligt Kalle Schröder.

– Det är inte många restauranger som får ut så mycket.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Drömmen är att anlägga ett skidspår med konstsnö, där man kan träna skidåkning hela vinterhalvåret. Och att bygga något mer för barnen än den lekplats som finns i dag. Vi ska försöka få Stockholm stad (som är den kommun som svarar för en del av ekonomin) att flytta lekplatsen som finns på baksidan av byggnaden till framsidan av byggnaden.

På de ytor som finns där det i dag finns ett utegym skulle han kunna tänka sig komplettera med boule-, fotboll-, och brännbollsplaner. Framöver kan han också tänka sig en köksplantering, och arrangemang av en skördemarknad.

Kalle Schröder säger att han gärna skulle se en raststuga i området, dit allmänheten kan söka sig ruggiga dagar. För samtliga av de senare projekten hoppas han på Stockholm stad ska vara generös och öppna plånboken.

Läs mer om Nacka: Här fälls 300 år gamla eken i Nacka strand

Läs mer om Nacka: Färre poliser har gett ökat drogmissbruk