På tisdagskvällen larmade boende i Gubbängen i södra Stockholm polisen efter en stor explosion vid ett flerfamiljshus.

Enligt polisen var detonationen kraftig, men ingen ska ha skadats i samband med händelsen. Däremot fick porten till byggnaden skador.

I samband med polisens insats stoppades tillfälligt tågen på tunnelbanans gröna linje från att stanna vid Gubbängens station och resenärer hänvisades till närliggande stationer eller andra resvägar.

En underårig pojke har gripits, skriver polisen på sin hemsida. Han är nu anhållen efter beslut av åklagare och misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Det var en stor polisinsats efter explosionen.

Det var en stor polisinsats efter explosionen.

Maria Svensson

Flera boende vittnar om en kraftig explosion. 

– Jag gick förbi porten ungefär två minuter innan det small. Sen skakade hela marken. Jag blev så jävla rädd att jag sprang hem, säger en kvinna som bor i området.

En annan boende berättar:

– Jag blev rädd av smällen och när fönstren skakade men känner mig lugn nu. Sannolikheten att det kommer att hända igen på samma plats borde inte vara så stor, men vad vet man.

På onsdagsmorgonen är stadens krisstödjare på plats. Saime Civas från Farsta stadsdelsförvaltning berättar att många är oroliga, men att de flesta säger att de inte vill flytta, eftersom sådana händelser kan inträffa var som helst.

Dubbla skjutningar mot huset tidigare

Huset där explosionen ägde rum har tidigare varit mål för våldsdåd.

I slutet av 2022 skedde två skottlossningar mot byggnaden, där både ett automatvapen och en pistol användes för att skjuta mot två lägenheter. Polisen fann efteråt 31 patronhylsor på platsen.

En 15-åring och en 16-åring dömdes senare i tingsrätten för mordförsök, grovt olaga hot, grovt vapenbrott samt framkallande av fara för annan.