ANNONS

Kraftig minskning av hyresrätter i Solna

Inte en enda hyresrätt planeras i Solnas nyaste stadsdel Arenastaden. Samtliga lägenheter i bostadsskraporna vid nationalarenan är bostadsrätter.
Inte en enda hyresrätt planeras i Solnas nyaste stadsdel Arenastaden. Samtliga lägenheter i bostadsskraporna vid nationalarenan är bostadsrätter.
ANNONS

”Varför byggs det bara bostadsrätter i Solna? Varför finns det så få hyresrätter?”. Den frågan ställdes till Mitt i Solna i förra veckan av en kvinna som studerat bostadsbyggandet i staden.

Ett exempel är Arenastaden, Solnas nyaste stadsdel, där inte en enda hyresrätt finns inplanerad. Inte heller blir det några hyresrätter i kvarteret Lagern där gamla Råsundastadion låg.

Förra året färdigställdes 383 bostadsrätter i staden – och 0 hyresrätter. Ser man till en tioårsperiod har det byggts 502 hyresrätter och 3 708 bostadsrätter, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Andelen hyresrätter uppgick 2014 till drygt 34 procent, ägarlägenheter 1 procent och bostadsrätter 65 procent.

Siffran placerar Solna på en jumboplats – nionde från botten – i en ranking över andelen hyresrätter i Sveriges kommuner.

PO Brogren, ordförande i Hyresgästföreningen Solna, är starkt kritisk till utvecklingen.

– För 20 år sedan fanns det 19 500 hyresrätter, sedan ombildade man 6 000 av dem. Sedan dess har det inte byggts särskilt många fler.

– I Solna vurmar man väldeliga för att bygga bostadsrätter, byggarna vet ju att när huset är klart så får de pengarna i näven. Hyresrätter är ju en investering där man får pengarna över tid, säger han.

Vad är en bra balans?

ANNONS

– Hälften-hälften. Vi har inget emot bostadsrätter, men det måste vara en balans så man bygger för de som inte får ihop pengarna.

Vänsterpartiets gruppledare Thomas Magnusson har en radikal lösning på problemet.

– Bygg bara hyresrätter under en period för att rätta till balansen.

Partiet tycker även att staden ska utforma ett antal krav gällande bostäder i varje stadsdel, för att på det sättet kunna reglera beståndet av hyresrätter.

Att kunna hyra en lägenhet är viktigt, framför allt för unga, menar han.

– Du har en hel del människor som inte kan köpa en bostadsrätt, för att det är för dyrt, men också många som inte vill. De vill inte binda upp sig, till exempel yngre människor. De jobbar kanske en period och sticker sen ut och reser. Du blir låst vid din bostad i stället, säger Thomas Magnusson.

– Vill man skoja kan man säga att här har borgerligheten minskat valfriheten, fortsätter han.

Men att tvinga fram fler hyresrätter är fel, menar Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnämnden.

– Framförallt behövs det fler bostäder. Sedan finns det värden i både bostadsrätter och hyresrätter. Men i grunden är det den som ska bygga som har en idé om vad de vill och vad de tror på.

Kan staden inte ställa krav på de som bygger?

– Jag tror att det är en väldigt dålig idé att försöka styra. Jag tror inte vi politiker ska försöka lista ut vad som är den optimala fördelningen.

Hur ska man få fler hyresrätter då?

– Jag tror att det totala antalet bostäder som produceras är viktigast, inte vilken upplåtelseform de har.

I en fråga är han i alla fall överens med Vänsterpartiet.

– I vissa stadsdelar där det finns få hyresrätter skulle man kanske kunna öka andelen hyresrätter, och där det finns för många göra tvärtom. Det är viktigt att man i alla stadsdelar har en hygglig blandning av bostadsformer, säger Torsten Svenonius.

Fakta

Tyck till om bostadskön

En annan het bostadsfråga i Solna är avsaknaden av en kommunal bostadskö.

Efter att Signalistens bostadslotteri avskaffades 2012 förmedlas alla lediga lägenheter nu via Stockholms stads bostadsförmedling, vilket gör att Solnaborna tävlar med betydligt fler om ett kontrakt.

Hur ser du på frågan om hyresrätter och bostadskö? Hör av dig till oss.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.