ANNONS

Kraftig minskning av inbrott i Järva

Jamal Daghygh från Rinkeby har märkt av den ökade polisnärvaron i stadsdelen, här i samtal med polisen Hanif Azizi.
Jamal Daghygh från Rinkeby har märkt av den ökade polisnärvaron i stadsdelen, här i samtal med polisen Hanif Azizi.
Antalet poliser som jobbar i Järva har på kort tid fördubblats. Samtidigt har antalet anmälda bostadsinbrott nästan halverats.

Niclas Andersson, ­ansvarig för operation Fenix, menar att det hänger ihop.
ANNONS

Antalet poliser runt Järvafältet har under året utökats från 45 till 85. Inkluderar man dessutom operation Fenix, med syfte att lagföra grovt kriminella i Järvaområdet, är man uppe i 115 poliser.

Rinkebybon Jamal Daghygh, som brukar strosa på torget i Rinkeby någon timme varje dag, har lagt märke till skillnaden.

– Man ser och hör ju om en hel del som händer på torget – snatteri, ficktjuvar, narkotikahandel och sådant. Men när jag ser polisen känns det jättemycket tryggare, säger han.

Bakom polissatsningen i Järvaområdet ligger den nya polisorganisation som för närvarande sjösätts i hela landet. En grundtanke i den nya modellen är att poliser ska användas där de bäst behövs. Målsättningen är att man till årets slut ska vara uppe i 140 polisanställda i Järva.

Frågan är om den ökade polisnärvaron redan gett avtryck. En genomgång av polisens anmälningsstatistik visar att svaret är både ja och nej. Positivt är att antalet bostadsinbrott hittills i år nästan halverats, jämfört med motsvarande period förra året.

– Bostadsinbrotten runt Järvafältet har stuckit ut i Sverige. Det är fortfarande för många, men vi har lyckats bryta kurvan, säger Niclas Andersson som också är blivande chef för det nya lokalpolisområdet Järva, där Kista, Husby, Akalla, Rinkeby, Tensta och Hjulsta blir en enhet.

Förklaringen är enligt honom att flera av de personer som ställts inför rätta, sedan operation Fenix startade i april förra året, dömts för bland annat bostadsinbrott och nu avtjänar straff. Men även systematiskt arbete mot narkotikahandel och med att ta stulna bilar i beslag har haft effekt.

– Minskningen sammanfaller med vår ökade närvaro och det vore konstigt om allt vi gjort inte skulle ha påverkat, säger han.

Även bilbränder och annan skadegörelse på bilar, väskryckningar och rån mot privatpersoner har minskat, men inte alls lika mycket. Samtidigt har antalet anmälda bilstölder och anmälningar om misshandel på öppen gata ökat.

ANNONS

– Tyvärr ser vi det, och det är framför allt på den norra sidan av Järvafältet som ökningen skett. Det sker på platser där vi inte finns, men vi jobbar med problematiken, säger Niclas Andersson.

Hur länge operation Fenix ska fortsätta finns det ännu inget besked om. Men Niclas Andersson säger att han kan lova att den övriga personalförstärkningen i Järva inte är tillfällig.

– Vi kommer att finnas i området över tid och vi kommer att vara väldigt många fler än någonsin tidigare. Järva kommer att vara ett av de mest polistäta områdena i hela landet, säger han.