ANNONS

Kraftig ökning av antalet kontroller

Södertörnspolisen gör allt för att ingen ska chansa och köra bil påverkad. Ida Larsson var en av de poliser som kontrollerade bilisterna under luciaveckan.
Södertörnspolisen gör allt för att ingen ska chansa och köra bil påverkad. Ida Larsson var en av de poliser som kontrollerade bilisterna under luciaveckan.
Södertörnspolisen har kraftigt utökat antalet nykterhetskontroller i trafiken.

– Ingen ska känna sig säker och chansa på att inte träffa på oss, säger polisbefälet Mats Okhäll.

Antalet rattonyktra har också minskat på senare år i Haninge. Där­emot är det många som kör för fort.
ANNONS

Under luciaveckans omfattande poliskontroller var det bara ett fåtal bilister som togs för rattfylleri. Däremot är trafikpolisen på Södertörn bekymrad över att Haningeborna kör så fort. Till och med utanför skolor och daghem, där hastighetsgränsen är 30 kilometer i timmen, är det många som inte lättar på gasen.

– Det finns ju en anledning till att det är 30 just där, påpekar Mats Okhäll, yttre befäl för Södertörnspolisens trafiksektion.

Det är inte heller ovanligt att bilister dagtid håller 110 kilometer i timmen på 70-sträckor. Mats Okhäll tycker det är konstigt att folk inte inser riskerna.

Under luciaveckan genomfördes omfattande nykterhetskontroller i hela landet. Södertörnspolisen var också på plats på flera håll i området. Nykterheten var det inga stora problem med just den här gången.

Vid en kontroll av 300 bilister en dag var ingen onykter. Men så var också insatsen annonserad i förväg.

– Vi har satsat mycket på att bygga ut kontrollerna. För tio år sedan gjorde vi kanske 5 000–6 000 nykterhetskontroller per år, nu gör vi 60 000. Meningen är att ingen ska känna sig säker och chansa på att inte träffa på oss, säger Mats Okhäll.

Alkoholen är mer lättillgänglig i samhället än tidigare, med utökade öppettider på Systembolaget och fler restauranger och pubar med utskänkningstillstånd. Dryckesmönstren har också förändrats.

För att möta detta har trafikpolisen fått mer resurser. Även närpolisen är aktiv i arbetet med nykterhetskontroller. Antalet omkomna rattfyllerister har också börjat minska något.

I Mats Okhälls grupp är man sex personer som täcker Haninge, Huddinge, Botkyrka och Nynäshamn. Till sin hjälp vid kontrollerna använder gruppen ny teknisk utrustning.

ANNONS

– Numera kan vi kolla personer direkt i datorn och behöver inte anropa stationen på radion. Och vi behöver inte heller åka in till stationen och ta blodprov för att dokumentera en rattfyllerist. Allt som behövs finns i bussen, säger han.

Kontrollerna försöker man göra på platser och vid tidpunkter då man tror att antalet rattfyllerister är som störst. Man försöker också att systematiskt hålla ögonen på dem som dömts för rattfylleri – allt är således inte utlämnat åt slumpen.

Det är många typer av brott som trafikpoliserna på Södertörn får hålla reda på. Ett trasigt halvljus kan innebära en anmärkning och krav på åtgärd och böter om man skulle fastna en andra gång. En saknad loggbok som visar vilo-tider för en yrkesförare ger 3 000 kronor i böter.

Ett annat trafikproblem som vuxit och som polisen tittar närmare på är aggressiv körning. Avståndet till bilen framför är ofta alldeles för kort och då finns inte en chans att stanna om det skulle bli nödvändigt.

– Jag har själv blivit påkörd bakifrån två gånger, säger Mats Okhäll.

Han tror att många inte känner till att körkortet dras direkt och att det dessutom kostar 3 000 kronor i böter om man ligger för nära framförvarande bil och polisen upptäcker det.