Kraftig ökning av bostadsinbrotten

Att ta en stege till övervåningen är tjuvarnas favoritmetod. I villor ligger ofta sovrum där de hoppas hitta guld och andra smycken.
Att ta en stege till övervåningen är tjuvarnas favoritmetod. I villor ligger ofta sovrum där de hoppas hitta guld och andra smycken.
Under juli mer än fördubblades bostadsinbrotten i Danderyd. En anledning tros vara internationella ligor som härjar i landet.

Polisens svar är en speciell länsgrupp som enbart arbetar mot inbrott. Men att få fast tjuvarna är svårt.

Augusti. Många semestrar är slut och allt fler kommer hem från landställen och utlandsresor. Men att komma hem kan bli en chock. Under juli anmäldes mer än dubbelt så många inbrott i Danderyd, 157 procent fler, än under samma period året innan.

– Inbrotten har ökat våldsamt jämfört med året innan. Juli brukar vara värst eftersom folk är borta på semester, men det har varit extremt mycket i år, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.

En titt på anmälningarna till polisen under juli och första veckan av augusti visar att flertalet inbrott inträffat i Djursholm. Därefter kommer kommundelen Danderyd med knappt hälften så många inbrott.

– Det brukar inte vara vandaliserat, däremot kringrört. Tjuvarna söker genom lådor, gärna i sovrum där man ofta har smycken. Om ett larm har löst ut springer de runt som yra höns och kan missa grejer som de annars skulle stulit, säger Per-Inge Akterin.

– Det är ju en stor integritetskränkning för de som drabbas.

Ökningen i Danderyd under sommaren följer en allmän trend med fler inbrott i länet. Brottstypen har ökat så mycket att polisen för ett år sedan bildade en särskild länsgrupp för att bryta utvecklingen.

– Vår enhet försöker fånga de eländiga banditerna innan de satt kofoten i dörren, säger Per Lindström, gruppchef.

Polisens metod är bland annat att följa misstänkta personer och bilar, ta reda på var de tar vägen och var stöldgodset säljs vidare. De runt trettio poliser som jobbar spanar också civilklädda i områden där man kan förvänta sig inbrott.

Enligt polisen är inbrottstjuvarna en blandning av inhemska brottslingar och hitresta ligor, främst från östeuropa och sydamerika.

– Det är i alla fall vad vi tror, säger Per Lindström.

En vanlig metod är att använda en stege man hittat på platsen, klättra upp till övervåningen som ofta är olarmad, skruva ut fönsterkassetten och klättra in.

Tjuvarna kan också vara maskerade som hantverkare för att inte väcka misstankar.

Begärliga byten är kontanter, smycken, bärbara datorer och pass.

– Bästa skyddet är att vara frågvis som granne om man ser någon främmande. Fast det ska ske på ett vänligt sätt.

Vår enhet försöker fånga de eländiga banditerna.Per Lindström, polisinspektör

Fakta

Många inbrott under sommaren

Anmälda bostadsinbrott 1 juli – 6 augusti i Danderyds kommun:

Djursholm: 23 fullbordade inbrott och tre försök till inbrott.

Kommundelen Danderyd: Elva fullbordade och ett försök.

Enebyberg: Åtta fullbordade inbrott och ett försök till inbrott.

Stocksund: Sju fullbordade inbrott.

Källa: Polisen