Kraftig ökning av diabetes

Anna Åkerman sticker sig i fingret för att ta ett blodprov. Den här förmiddagen är blodsockerhalten tillfredsställande.
Anna Åkerman sticker sig i fingret för att ta ett blodprov. Den här förmiddagen är blodsockerhalten tillfredsställande.
Antalet diabetesdrabbade i länet ökar stadigt.

Järfällabon Anna Åkerman är en av dem. Hon var på en vanlig rutinkontroll på vårdcentralen när upptäckten gjordes.

Balkongdörren står på glänt. Utanför hörs bräkande får och getter. Anna Åkerman bor granne med 4H-gården i Kallhäll, där får, getter och höns spankulerar omkring.

Det är fyra år sedan Anna fick beskedet som präglar hennes vardag, och kanske kommer att göra det livet ut: Hon har diabetes.

Hon var på rutinkontroll på vårdcentralen när det upptäcktes.

– Först blev jag arg, jag fick inte stöd från vårdcentralen. Sedan började jag kolla själv var jag kunde få hjälp och sökte mig till Karolinska sjukhuset, berättar hon.

Det var hösten 2010. Anna Åkerman kom med i en grupp som tillsammans fick en introduktion hur de skulle hantera sjukdomen.

Största omställningen har varit kosten.

– Jag har fått tänka om när det gäller maten och äta mer grönsaker och mindre sötsaker.

Själv älskar hon att laga mat och säger att trots allt har omställningen att använda mindre socker i maten gått problemfritt.

Sedan beskedet har hon gått ner 20 kilo. Målet är att gå ner så pass mycket att hon ska slippa ta den dagliga insulinsprutan och bara behöva förlita sig på tabletterna, som håller nere blodsockret.

Antalet personer som får diabetes ökar dramatiskt, enligt Erik Moberg, diabetesläkare på Karolinska sjukhuset. Orsakerna är allt fler överviktiga och ett ökat stillasittande.

Enligt Karolinska institutets senaste folkhälsoenkät, från 2010, har andelen män och kvinnor i Stockholms län som årligen fått diagnosen diabetes sedan 1990 ökat från tre till sex procent för män, och från tre procent till fyra procent för kvinnor. Under samma period har andelen överviktiga män i länet ökat från 30 till 50 procent och överviktiga kvinnor från 20 till knappt 40 procent.

I dag finns det nästan 100 000 stockholmare med diabetes. Och ökningen väntas fortsätta. Forskare har slagit larm om att antalet svenska diabetiker kan fördubblas på 20 år om trenden fortsätter.

– Det är till stor del ett politiskt problem, hur vi ska få befolkningen att äta sundare och röra sig mer, säger Erik Moberg.

Erik Mobergs erfarenhet är dock att politiker och även sjukvården ogärna vill inskränka i individens fria val och inte heller vill peka ut överviktiga. Samtidigt kostar diabetes samhället stora belopp, påpekar han.

– Det är ett svårt problem som jag inte har någon lösning på.

Anna Åkerman vet ännu inte om hon får ta mediciner resten av ­livet, hon verkar dock inte fundera så mycket på det.

– Det bekymrar mig inte, säger hon.

Fakta

Symptomen är först omärkliga

I Järfälla hade vid senaste mätningen 2010 ungefär fem procent av befolkningen diabetes. I dag är andelen troligen större.

Förutom genetiska faktorer kan kost, motion, bostadsort och arbetslöshet ha betydelse för om man får diabetes.

Symptomen är i början ofta omärkliga, som trötthet och att man kissar mer.

De som ska testa sig är de som vet att de kan ha ärvt sjukdomen, de med kraftig övervikt och med högt blodtryck.

Diabetesalliansen har nyligen lanserat patientsajten Mina Framsteg som ska hjälpa och motivera personer med typ 2-diabetes.

källor: Folkhälsoenkäten 2010, läkaren Lars Moberg