ANNONS

Kraftig ökning av dieselstölder

För fjärde gången på tre månader fick åkeriföretaget sin lastbil tömd på diesel. Polisanmälningarna ökar, men mörkertalet är fortfarande stort.
ANNONS

Den senaste stölden skedde på natten den 18 november. Åkeriföretaget hade parkerat lastbilen på Lindholmsvägen på kvällen. Morgonen efter var tanklocket uppbrutet och 150 liter var försvunna.

– Det är för jävligt. Det är flera i området som har blivit av med diesel, tjuvarna är runt här i kvarteren. Men jag har ingen aning om vilka det är, säger åkeriets ägare Lennart Nordmark.

Sedan i september har åkeriet råkat ut för fyra dieselstölder. Hittills i år har ett 15-tal dieselstölder anmälts till polisen, en kraftig ökning jämfört med förra året.

– Men det finns troligen ett ganska stort mörkertal på det här, med många som inte anmäler. Vi måste veta att det händer för att kunna agera, säger närpolischefen Hans Larsson, som uppmanar alla utsatta att anmäla.

Oftast är det lantbrukare och åkerier som drabbas. Mitt i Vallentunasteget har tidigare berättat om när lantbrukarna Markus och Håkan Wahlström blev av med 2 500 liter eldningsolja ur en tankbil i Stångberga.

Tillsammans med de senaste tankstölderna har sammanlagt nästan 12 000 liter stulits till ett värde av drygt 165 000 kronor.

Men trots ökningen är brotten inte prioriterade av närpolisen.

– Vi måste ställa antalet brott och summorna mot andra brott, som exempelvis villainbrott. Det är en prioriteringsfråga om vad vi ska lägga resurserna på, säger Hans Larsson.

Hittills har polisen inga spår att gå efter för att kunna gripa någon tjuv.

ANNONS

– Men om de åkte runt här mer på nätterna kanske de skulle kunna få fatt dem, säger Lennart Nordmark.

Mitt i den 6 september.